, liderul grupului minoritatilor din Parlamentul Romaniei, sustine ca decizia Curtii Constitutionale de a bloca taierea pensiilor a impiedicat, totodata, si orice posibilitate de revenire economica a Romaniei, urmand sa asistam la o prabusire a sistemului.
"In urma cu 1-2 ani, toata lumea vorbea despre lacomia bancherilor, despre \'produse toxice\'. Acum se vorbeste despre criza datoriilor publice. Ceea ce traim acum nu are nicio legatura cu lacomia bancherilor sau cu o criza a datoriilor publice. Este o criza structurala a unui sistem politico-economic care se afla la sfarsitul lui. (...)
Este un sistem care s-a generalizat in tot Occidentul european si in SUA foarte repede. Noi am iesit din comunism ca sa intram in acest tip de socialism, care se afla la sfarsit", sustine Varujan Pambuccian, intr-un interviu pentru Bloombiz.
Urmeaza era dictaturilor populiste
Pambuccian aseamana perioada actuala cu un joc piramidal din care este foarte greu sa iesi din cauza mentalitatii cetatenilor.
"Oricum, toata aceasta perioada seamana foarte mult cu un joc piramidal. Au escaladat an dupa an cheltuielile si resursele au crescut cu mult mai putin decat aceasta escaladare de cheltuieli. Sunt state care, prin constructia lor legislativa, au ajuns la deficite structurale si continua sa le mentina.
Este un joc piramidal si este foarte greu de iesit din el, pentru ca cetatenii acestor state s-au obisnuit cu ideea ca aceste cheltuieli sunt drepturi. Din aceasta cauza, vom asista la o prabusire urata a sistemului, urmata, de un sistem demagogic populist, de aparitia unor dictaturi populiste pe tot teritoriul european. Ma tem ca este o directie inevitabila. (...) Un joc piramidal, mai devreme sau mai tarziu, se sfarseste.", a mai spus liderul grupului parlamentar al minoritatilor.
2010, un an greu pentru UE: E o increngatura de crize
El a mai aratat ca 2010 este un an forte greu pentru toate tarile din Uniunea Nationala pentru ca iese la lumina acum criza in zona bugetelor nationale.
"2010 este un an foarte greu pentru UE. E o increngatura de crize. In 2010, a iesit la lumina criza in zona statului, a bugetelor nationale. Dupa ce se va intampla acest parjol la nivelul statelor, vor fi afectate foarte rau marile companii internationale care au in portofoliul lor contracte cu statele.
Cele care sunt pe mass market vor suferi mai putin, insa cele care au in principal contracte cu statele se vor prabusi. (...) Lumea occidentala traieste intr-un deficit continuu, intr-o inflatie continua indiferent de perioadele de crestere/descrestere economica, de aproximativ 70 de ani", a mai spus Pambuccian.
Intrebat de posibilele efecte ale masurilor de reducere a salariilor bugetare, Pambuccian a raspuns ca, in mod normal, "orice fel de deprofesionalizare se plateste scump pe termen mediu".
"Orice fel de deprofesionalizare se plateste scump pe termen mediu. Noi s-ar putea sa nu-l platim atat de scump pentru ca sectorul public a fost un debuseu de resurse umane in ultimii ani. Daca se va opera cu cap, am putea sa nu platim atat de scump. Daca vor pleca oamenii foarte buni si vor ramane cei care fac parte din zona de debuseu, il vom plati foarte scump", a mai spus el.
O sa ne imprumutam ca sa platim ratele catre FMI
Intrebat daca vom putea sa platim ratele la imprumutul de la FMI, Pambuccian a spus ca cel mai probabil, da.
"(Vom plati, n.red.) fiindca nu avem incotro. Problema e cu ce pret vom plati. Mi-e teama ca acest lucru (sa ne imprumutam pentru a plati imprumutul FMI, n.red.) se va intampla.
De asemenea, decizia luata de Curtea Constitutionala a taiat orice posibilitate de reviriment economic. Acum nu mai putem juca cum scrie in cartile de economie. Lucrurile clasice nu mai functioneaza", a mai spus Pambuccian.
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...