17 septembrie 2008 marcheaza un an de la implementarea Pilonului II - sistemul de pensii administrate privat din România.
Ăn tot acest timp, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a asigurat buna functionare a sistemului prin continuarea procesului de constructie a legislatiei secundare, supravegherea si controlul activitatii administratorilor si agentilor de marketing dar si continuarea procesului de constructie institutionala.
Ăn primul an de funtionare, sistemul de pensii administrate privat din România a fost marcat de doua evenimente majore si anume demararea procesului de aderare initiala (17 septembrie 2007) respectiv ĂŽnceperea colectarii contributiilor (20 mai 2008).
20 mai 2008 a marcat trecerea de la etapa de aderare initiala la etapa colectarii contributiei si a aderarii continue, prin alimentarea a aproape 3,2 milioane de conturi ale participantilor cu primele contributii În sistemul pensiilor private obligatorii. Pentru prima data, angajatorii au virat catre fondurile de pensii private obligatorii, prin CNPAS, doua procente din contributiile angajatilor pentru pensie. Potrivit actelor normative În vigoare, În urmatorii 8 ani, cota de contributie la fondurile de pensii administrate privat va creste cu 0,5 puncte procentuale pe an (Începând cu data de 1 ianuarie a fiecarui an), timp de opt ani, pâna la 6% din venitul brut.
De la momentul primelor viramente si pâna În prezent, numarul de participanti pentru care se Încaseaza contributii În sistem a ajuns la aproape 3,7 milioane de participanti. Contributiile au ajuns la aproape 400 de milioane de lei, peste estimarile CSSPP.
Ăn prezent, pe piata functioneaza 14 fonduri de pensii administrate privat. Reamintim ca, pâna la ĂŽnceperea etapei de colectare a contributiilor participantilor, patru companii de administrare din sistemul Pilonului II au solicitat retragerea de pe piata, respectiv MARFIN, ZEPTER, MKB ROMEXTERRA si AG2R.
Din raportarile transmise catre CSSPP rezulta ca fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) si-au redus treptat investitiile ĂŽn depozite bancare. Ăn schimb, au continuat sa acumuleze titluri de stat si obligatiuni municipale, care sunt principalele tinte ale politicilor de investitii ale administratorilor fondurilor de pensii private, pe termen lung. Administratorii au actionat cu prudenta, reducând expunerea pe actiuni pâna la doar 4,2% ĂŽn luna august, fata de 5,66% ĂŽn iulie, ajungând la o valoare minima pentru perioada de la lansare. Astfel, acestea au evitat efectele negative ale crizei financiare mondiale si au reusit sa conserve valoarea contributiilor participantilor.
La finalul lunii august, fondurile de pensii administrate privat aveau urmatoarea structura de investitii: 60% ĂŽn titluri de stat si obligatiuni municipale, 18,2% ĂŽn depozite bancare, 17,2% ĂŽn obligatiuni corporatiste, 4,2% ĂŽn actiuni listate si 0,4% ĂŽn fonduri mutuale.
Ăn primul an de activitate, au fost ĂŽnregistrati un numar de 62 de agenti de marketing persoane juridice autorizate/avizate de catre Comisie, dintre care 47 brokeri de pensii private si 15 intermediari de pensii private care au obligativitatea raportarii lunare a taxei de functionare. Mentionam faptul ca ĂŽn perioada septembrie 2007 - iunie 2008 au fost radiati din Registrul CSSPP 2 brokeri de pensii private ca urmare a solicitarii acestora de retragere a autorizatiei. Din cei 62 de agenti de marketing persoane juridice, 16 nu au desfasurat activitate (nu au ĂŽnregistrat venituri).
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...