Atunci cand alegeti sa aderati la un fond de pensie administrat privat, trebuie sa tineti cont de profilul dumneavoastra de risc. Puteati opta pentru un fond cu risc mai mare, un fond cu risc mediu sau unul cu risc scazut. In functie de riscul pe care vi-l asumati, valoarea pensiei poate fi mai mare sau mai mica. Trebuie, de asemenea, sa tineti cont si de modul in care sunt investiti banii si de comisioanele percepute.
Este bine sa consultati prospectele tuturor fondurilor de pensii administrate privat. Pe langa politica investitionala, gradul de risc si comisioanele aplicate fondurilor de pensii trebuie sa urmariti si modalitatea de impartire a sumei rezultate din investirea activelor, conditiile inceperii si platii prestatiilor private si conditiile acordarii acestora in caz de invaliditate. Mai trebuie sa tineti cont si de procedurile de raportare a informatiilor despre starea contributiei dumneavoastra la fondul de pensii ales. Toate aceste informatii se afla in schema fiecarui fond de pensii obligatorii. Informandu-va inainte de a lua decizia finala veti fi siguri ca ati ales fondul de pensii administrat privat care vi se potriveste cel mai bine.
Totusi, in cazul in care nu sunteti multumiti de alegerea facuta, sunteti liberi sa va mutati la un alt fond de pensii administrat privat. Va trebui sa faceti o notificare in scris catre administratorul fondului de pensii private cu care ati incheiat contractul de aderare si sa trimiteti o copie a acelui contract catre noul fond de pensie administrat privat. Din momentul realizarii transferului veti deveni participant la noul fond.
Trebuie sa stiti insa ca, daca va transferati inainte de a implini doi ani de la data semnarii adeziunii la fondul la care sunteti participant in momentul de fata, administratorul acelui fond poate percepe anumite penalizari. Potrivit legislatiei in vigoare, aceasta penalitate nu poate depasi 5%. In prospectul fondului veti gasi valoarea exacta a acelui procent.
Daca asteptati sa treaca cei doi ani, administratorul nu va cere nici o penalitate.
De asemenea, trebuie sa stiti ca valoarea pensiei pe care o veti primi in final va depinde de politica de investitie a fondului de pensii ales. In functie de gradul de risc si de cat de bine vor fi investiti banii, dumneavoastra veti beneficia de o pensie mai mica sau mai mare.
Articol de: Ioana Tudorache - Redactia BursaAsigurarilor.ro
Poate fi preluat doar cu acordul scris al www.bursaasigurarilor.ro
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...