Statul se incapataneaza sa fie un prost asigurator


Data: 07.12.2006

In 2005, firmele au contribuit la fondul pentru asigurarea accidentelor de munca cu 502 milioane lei. Un sfert din bani sunt cheltuiti pe intretinerea unei directii din cadrul Casei Nationale de Pensii. Firmele private de asigurari nu-si ascund interesul pentru aceasta sursa de venituri.

Directia pentru asigurarea accidentelor de munca, aflata in prezent in subordinea Casei Nationale de Pensii, a inceput sa functioneze din ianuarie anul trecut. Legea care ii reglementeaza activitatea a fost adoptata in 2002. Conform normei, fiecare angajator plateste lunar intre 0,5% si 4% din salariile brute, in functie de domeniul de activitate. De atunci, legea a suferit multiple modificari, care de care mai bizare. De exemplu, daca in varianta initiala se stipula ca doar 3% din sumele incasate de la angajatori vor putea fi utilizate pentru cheltuielile administrative ale Directiei, un an mai tarziu, capitolul referitor la buget a fost eliminat complet. Astfel, cheltuielile administrative au devenit, practic, `nelimitate`. Bugetul din acest an alocat Directiei, cu 156 de angajati, depaseste 104 milioane lei (aproape 30 de milioane de euro!) Cu mult peste cota de 3%, eliminata din lege, cum aminteam, si reprezinta 20% din totalul contributiilor colectate de la firme la nivelul anului trecut, circa 500 milioane lei (150 milioane de euro). Asadar, aproape un sfert din banii colectati sunt cheltuiti pentru administrarea Directiei.

Cu ce s-a ocupat Directia in acest an? Au fost alocati bani in aproape 5.000 de cazuri privind accidentele de munca si in alte cateva sute de dosare privind bolile profesionale. Ar inseamna ca, in fiecare luna, un angajat al Directiei a lucrat doar... trei dosare! `Ne-am axat pe partea de preventie. Am vizitat societati unde am explicat riscurile din acele domenii si am lansat mai multe brosuri`, justifica Carmen Pluteanu, directorul general al Directiei. Pluteanu sustine ca nu dispune de personal suficient.

Existenta si activitatea institutiei sunt vehement contestate de sindicate. `Este o directie obscura! In cazul accidentelor grave, s-au alocat fonduri, in mod incorect si ilegal, din sumele stranse pentru asigurarile de sanatate. An de an, sumele colectate pentru asigurarea accidentelor de munca constituie excedent la fondul de asigurari sociale`, spune Petru Dandea, vicepresedinte al Cartelului ALFA. Potrivit lui Dandea, sistemul de identificare a bolilor profesionale e complet ineficace. `Exista salariati cu diverse afectiuni profesionale, si cand se prezinta la medic, declara ca s-au imbolnavit din alta cauza, sub amenintarea ca angajatorii ii vor concedia`, spune Petru Dandea.

Potrivit unui proiect de lege initiat chiar de Directia pentru asigurarea accidentelor de munca, aceasta ar urma ca, in 2007, sa se transforme in agentie. Asta ar insemna fonduri mai mari si, implicit, cheltuieli substantiale. Reprezentantii Confederatiei Nationale a Patronatului Roman (CNPR) considera ca infiintarea agentiei ar duce doar la cresterea birocratiei si la risipirea banilor. `Statul trebuie sa se retraga din pozitia de administrator al fondurilor private si sa foloseasca cadrul stabilit de firmele private de asigurari`, afirma Cristian Parvan, director general al CNPR. Pozitia este sustituta si de companiile de asigurari, care au protestat, inca din 2002, fata de crearea unui `monopol de stat` in domeniul asigurarilor de accidente persoane, prin crearea acestui fond. `Am putea spune ca pe sume si riscuri asigurate de zece ori mai mici decat un asigurator privat, statul percepe o prima de asigurare de 10 ori mai mare din partea angajatorului. O tehnica foarte profitabila din partea statului`, considera Livia Dragomir, director la societatea de asigurari Allianz Tiriac. 

150 mil. euro

reprezinta suma totala incasata in 2005 de la angajatorii romani pentru fondul pentru asigurarea accidentelor de munca

Sursa: www.capital.ro

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor