Proiectul transferului a circa 400 de angajati ai Ministerului Muncii, in scopul implementarii pilonului II de pensii, este blocat de opozitia sindicatelor. Cu numai o saptamana inainte de startul oficial al sistemului de pensii obligatorii administrate privat (pilonul II), institutiile statului implicate in acest sistem lucreaza de-abia la elaborarea caietului de sarcini pentru selectarea firmei IT care se va ocupa de compatibilizarea sistemelor informatice de evidenta a participantilor si colectare a contributiilor ale CNPAS si ANAF. O alta problema este aceea a deficitului de personal al Casei de Pensii, care va trebui sa valideze actele individuale de aderare la fonduri de pensii pentru circa trei milioane de salariati.
A mai ramas doar o saptamana pana cand reforma pensiilor va deveni efectiva in
Licitatia, probabil in noiembrie
`Atat specialistii nostri de la CNPAS, cat si cei ai ANAF lucreaza in prezent la elaborarea caietului de sarcini destinat licitatiei pentru selectarea firmei care va pune la punct platforma informatica comuna, astfel incat bazele de date ale celor doua institutii sa fie compatibile`, a declarat, pentru SFin, presedintele CNPAS, Mariana Campeanu. Potrivit acesteia, licitatia va avea loc, cel mai probabil, in noiembrie, iar sistemul ar putea deveni functional pana in luna februarie a anului viitor, cand ar putea incepe efectiv colectarea contributiilor de la participanti.
In prezent, CNPAS dispune de o baza de date a contribuabililor la bugetul CAS, defalcata pe conturi individuale. Problema este ca ANAF nu dispune de o platforma similara. Din aceasta cauza, CNPAS nu poate sti cati bani intra in sistemul pilonului II si ce suma reprezinta procentul de 2% din CAS al fiecarui salariat, care va fi virat administratorilor privati. In aceste conditii, banii participantilor risca sa se piarda sau sa fie blocati la Trezorerie, fara sa poata fi investiti de administratori. Polonia s-a confruntat cu o problema similara la implementarea pilonului II, unde absenta unui astfel de sistem informatic a dus la imposibilitatea de a se stabili cui apartineau sumele colectate. Pentru a iesi din impas, guvernul polonez a decis atunci distribuirea banilor in mod proportional fondurilor existente, iar cei cu contributii mai mari au avut de suferit.
Criza de personal
Inregistrarea si avizarea actelor de aderare ale salariatilor la fonduri de pensii private obligatorii este un proces laborios, dat fiind ca un numar de circa trei milioane de salariati vor intra in sistem, iar procedurile de validare sunt extrem de migaloase, explica presedintele CNPAS.
`Ne confruntam cu o lipsa acuta de personal, pe care am raportat-o ministrului Pacuraru, iar domnia sa a venit cu ideea ca un numar de circa 400 de angajati de la ANOFM sa fie transferati la CNPAS. Din pacate, desi nu era vorba de disponibilizare, ci de transfer, sindicatele s-au opus acestei masuri, iar problema noastra ramane`, a spus Mariana Campeanu. Presedintele CNPAS a mai aratat ca somajul in
Un articol de; Adrian Mosoianu
Integral in Saptamana Financiara
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...