STATUL - CEL MAI PROST ASIGURATOR


Data: 29.01.2008

Tendinta pe plan mondial este de privatizare a serviciilor cunoscute sub numele de `asigurari sociale de stat`. Compensatii insuficiente, pentru care patronii si salariatii sunt taxati la sange, sursa permanenta de transferuri bugetare cu miza politica, proasta gestiune a fondurilor, fraude pe banii contribuabililor - iata tabloul fiscalitatii mascate sub numele de asigurari obligatorii de stat. In mai multe tari se pune din ce in ce mai serios problema externalizarii acestor servicii catre sectorul privat. Romania mai asteapta.

Generalizarea pilonului II

Mentalitatea indusa de colectivismul dirijist a facut ca romanii sa priveasca posibilitatea ramanerii fara loc de munca, ca si pe cea a producerii accidentelor si bolilor profesionale ca pe un blestem al sortii, fata de care singura forma posibila de protectie este cea oferita de stat. Cu alte cuvinte, statul aduna sume importante la buget, prin acumularea contributiilor, si acorda, in cel mai bun caz, compensatii modice in contul riscurilor asigurate. Dar, mai mult decat atat, controlul autoritatilor asupra sistemelor de asigurari aferente riscurilor mentionate descurajeaza responsabilitatea individuala a asiguratilor.

In conditiile in care Romania are - potrivit Bancii Mondiale - unul dintre cele mai ridicate niveluri ale impozitarii muncii din Europa Centrala si de Est, este evident ca sectorul privat e descurajat sa ofere pietei servicii mai eficiente in locul celor precare furnizate de stat. La prima vedere, introducerea pilonului II de pensii pare a fi exceptia care infirma regula, insa aceasta reprezinta doar o externalizare partiala spre sectorul privat, operatiune care ar putea fi efectuata la fel de bine si cu celelalte componente ale asigurarilor sociale de stat. Numai ca, in acest caz, statul nu ar mai putea dispune dupa bunul sau plac de excedentele inregistrate la bugetele de sanatate, somaj si accidente de munca si boli profesionale.

Contributii mai mici pentru accidente de munca

Impunerea de catre stat a obligativitatii asigurarilor pentru accidente de munca si boli profesionale s-a facut in baza Legii 346/2002. In 2003 s-a constituit Fondul National care sa administreze acesti bani si a inceput colectarea sumelor. Potrivit actului normativ, contributiile trebuie varsate de catre angajatori, iar primele de asigurare se calculeaza in functie de domeniul de activitate. In forma initiala a legii, aceste cote variau intre 0,5 si 4%, de la 0,5% in invatamant la 1,97% in transporturi si pana la 4% pentru minerit, din fondul total de
salarii. In caz de accident sau imbol-navire, cheltuielile de spitalizare, ingrijire si refacere sunt suportate de la buget, iar salariatii sunt tratati in cadrul sistemului sanitar de stat. Unde, dupa cum se stie, conditiile sunt cum sunt. De altfel, de la introducerea sa in 2002 si pana in prezent, bugetul asigurarilor pentru accidente de munca si boli profesionale a inregistrat, in mod constant, incasari excedentare in raport cu cheltuielile.

In dorinta sa de a simula liberalismul, Guvernul a publicat, recent, un proiect de reducere a contributii-lor angajatorului la fondul pentru accidente de munca si boli profesionale, acestea urmand sa fie cuprinse, in 2008, intre 0,4 si 2% din veniturile lunare brute, in functie de clasa de risc si potrivit codurilor CAEN. In nota de fundamentare a proiectului de hotarare se afirma ca, in urma aplicarii masurii, `se estimeaza o scadere a fiscalitatii prin reducerea contributiei medii de asigurare, la nivelul economiei nationale, cu 26,65%, respectiv de la 1,032 la 0,757%, ceea ce are un efect pozitiv asupra mediului de afaceri din toate sectoarele economice`.

Somaj: se plateste mai putin din mai mult

Guvernul a decis, pentru 2008, reducerea contributiilor la fondul de somaj cu doua treimi, prin diminuarea contributiei angajatului de la 1 la 0,5%, si a celei a angajatorului de la 2 la 0,5%. Masura normala, daca tinem cont de datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), potrivit carora rata somajului in decembrie 2007, la nivel national, a fost de 4,1%, in scadere cu 1,1% fata de aceeasi perioada din 2006. De asemenea, numarul total de someri corespunzator lunii decembrie a fost de 367.838 de persoane, scazand cu 92.657 (-20%) fata de luna corespunzatoare a anului precedent.

Cu toate acestea, autoritatile au propus, recent, un proiect de modificare a normelor la Legea asigurarilor pentru somaj, in sensul largirii bazei de impozitare. Astfel, baza lunara de calcul asupra careia angajatorii au obligatia de a retine si de a vira contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj este reprezentata de venitul brut realizat lunar de persoanele asigurate obligatoriu. Iar in venitul lunar care se va impozita intra salariul de baza lunar brut, corespunzator timpului efectiv lucrat, la care se adauga, dupa caz: indemnizatia de conducere, salariul de merit, sumele platite pentru orele lucrate peste durata normala a timpului de lucru sau in zilele de sarbatori legale ori declarate zile nelucratoare. Toate astea in conditiile in care ajutorul de somaj reprezinta doar 75% din salariul mediu brut pe economie. Iar bugetul asigurarilor de somaj pe 2008 prevede un excedent de 119,1 milioane lei, cu venituri de 1,957 miliarde lei si cheltuieli de 1,838 miliarde lei.

Integral in Saptamana Financiara

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor