STARTUL PENSIILOR PRIVATE OBLIGATORII


Data: 17.09.2007

Timp de patru luni, romanii pot sa-si depuna adeziunea la unul dintre cele 17 fonduri autorizate. De astazi puteti adera la un fond de pensii autorizat pe Pilonul II (pensii private obligatorii). Persoanele cu varsta de pana in 35 de ani sunt obligate sa adere la un astfel de fond de pensii, in timp ce pentru angajatii cu varste intre 35 si 45 de ani aderarea este facultativa.

Optiunile pentru unul dintre fondurile de pensii obligatorii, aceasta fiind denumirea sub care sunt cunoscute, trebuie facute pana la data de 17 ianuarie, romanii avand astfel patru luni la dispozitie pentru a lua aceasta decizie.

O persoana poate adera la un singur fond de pensii autorizat pe Pilonul II. In cazul in care aceasta semneaza adeziuni la doua sau mai multe fonduri de pensii, ele urmeaza sa fie declarate nule, iar respectiva persoana sa fie redistribuita, de un program informatic, la unul dintre fondurile de pensii autorizate.

Cei care nu vor opta pentru niciun fond de pensii vor fi distribuiti, de asemenea, la unul dintre fondurile autorizate. Distribuirea angajatilor cu varste de pana la 35 de ani la fondurile de pensii urmeaza sa fie realizata dupa incheierea celor patru luni.

Cum aderati la un fond

Pentru a adera la un fond de pensii trebuie sa semnati un act de adeziune si sa puneti la dispozitia administratorilor fondului datele personale, precum codul numeric personal sau societatea la care sunteti angajat. Cum aflati ofertele de pensii obligatorii? Informatii vor fi din abundenta, prin toate mijloacele, iar agentii de marketing vor da mii si mii de telefoane. Administratorii au aruncat in lupta care incepe astazi nu mai putin de 122.000 de agenti de marketing, iar aceasta cifra va creste pe masura ce vor fi si altii autorizati.

Cei care pot adera la unul dintre fondurile autorizate pe Pilonul II nu au voie sa semneze decat un singur act de adeziune. In cazul in care semneaza doua astfel de acte, adeziunea este anulata si vor fi distribuiti aleatoriu la unul dintre fondurile autorizate.

Cei care doresc sa schimbe fondul de pensii in primii doi ani de functionare vor trebui sa plateasca administratorului un comision de penalizare, care se ridica la 5% din activele acumulate, potrivit celor mai multe prospecte de fonduri de pensii.

Oferta bogata

Romanii vor putea alege dintre 17 fonduri de pensii. Majoritatea acestora sunt autorizate, au un risc mediu, potrivit incadrarii stabilite de Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private (CSSPP), institutia care reglementeaza si supravegheaza domeniul pensiilor private. Aceasta entitate autorizeaza si administratorii, si fondurile de pensii. In batalia pensiilor au intrat societati de asigurare, multe de renume pe plan mondial, dar si cinci banci.

SISTEM - Posibile modificari legislative

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat sambata ca nu agreeaza ideea amanarii datei de lansare a pensiilor private obligatorii, ceruta de sindicate. Tariceanu nu a exclus insa efectuarea de modificari legislative, daca se va constata ca sistemul nu este pregatit.

Integral in Evenimentul Zilei

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor