Sistemul de pensii administrate privat reprezinta un capital intern care isi propune sa ajute economia, un nucleu financiar care va fi absorbit de stat, a afirmat, la The Money Channel, Mihai Seitan fost presedinte al Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS). `Suntem intr-o faza avansata pentru a iesi pe piata cu cei doi piloni care au o reprezentativitate foarte buna. Elementul pilon II este un sprijin pentru toate firmele. La 1 ianuarie vor putea intra pe aceasta piata niste fonduri. Este prima data cand apare pe piata un capital intern care poate ajuta economia. Noi vorbim de un nucleu financiar care se investeste de anul viitor, o suma care va fi investita in niste instrumente anume si aceste sume vor fi absorbite de stat`, a spus Seitan.
In prezent, 17 firme s-au inregistrat pentru a administra fonduri de pensii private si 12 au fost deja autorizate iar restul pot primi aprobarea de la CSSPP si dupa 17 septembrie, data la care se va da startul inregistrarii participantilor, a spus Ioan Giurescu, vicepresedinte al Consiliului de Supraveghere al Sistemului de Pensii Private (CSSPP). `In Ungaria sunt prezente pe piata 17 firme, una s-a autorizat acum cateva luni`, a spus Giurescu.
El a adaugat ca faptul ca exista multe firme interesate sa administreze fonduri este binevenit, demonstreaza ca piata are credibilitate si va determina concurenta. `Piata noastra are credibilitate si este foarte bine ca aceste firme au venit, deci se creaza concurenta.
Vor fi taxe mai mici, reduceri de comisioane, firmele se vor zbate sa investeasca mai mult, pentru ca profitul sa fie mai mare`, a spus vicepresedintele CSSPP.
De aceeasi parere este si fostul presedinte al CNPAS, care si-a afirmat convingerea ca vor rezista pe piata doar firmele competitive, dand drept exemplu Polonia, unde au existat, la inceput, 28 de administratori de pensii, ramanand in prezent doar 14. `Pe o piata nu poti sa intervii sa limitezi, poate sa intre oricine. Aceste 17 firme intra cu un plan de afaceri, vor sa se dezvolte, dar nu toti vor rezista. In Polonia existau 28 de firme si au ajuns la 14. Legea prevede, in detaliu, referiri la fuziuni si achizitii. Fiecare fond trebuie sa aiba cel putin 30.000 de contribuabili`, a spus Seitan.
El a mai spus ca nivelul contributiei la pensiile private este de 2% in prezent, dar va putea ajunge la 7%. `Contributia este de 2% acum, dar va fi de 7% mai tarziu. Bulgarii au plecat de la 2% si au ajuns la concluzia ca trebuie sa mareasca la 7%, pentru ca sistemul merge foarte bine. Elementul bun este ca aceste pensii cresc. Cresc salariile, deci vor creste si pensiile`, a edaugat Seitan.
Colectarea fondurilor va incepe in februarie 2008, pentru ianuarie, acesta reprezentand urmatorul pas care trebuie facut, a afirmat Giurescu. `Colectarea este urmatoarea etapa care trebuie facuta. Datorita discutiilor cu Ministerul Economiei si Finantelor si cu Ministerul Muncii, probabil, colectare va incepe in februarie, pentru ianuarie 2008`, a adaugat Giurescu. Campania de informare a inceput deja cu un spot la postul public de radio si va continua cu unul de televiziune. `Exista un spot la Radio Bucuresti, va incepe la sfarsitul lunii august un clip publicitar pe pilonul II si pana la 17 septembrie vrem sa trimitem prin posta pliante publicitare la toti oamenii`, a mai spus membrul CSSPP.
El a mai spus ca desi pilonul II este mai popular, business-ul care va aduce mai multi bani este pilonul III. `Business-ul este mult mai mare pe pilonul III. Nu s-a lansat foarte bine pilonul III, care a fost initiat la mijlocul lui mai, promovarea acestuia urmeaza sa se faca la anul`, a spus Giurascu. Fostul presedinte al CNPAS impartaseste aceeasi parere, considerand ca pilonul III se va dezvolta mai tarziu. `Pilonul III nu s-a dezvoltat foarte mult si se va dezvolta mai tarziu, deocamdata oamenii se concentreaza pe pilonul II.
Integral pe The Money Channel
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...