Convorbire cu Eleine Fultz, expert al Organizatiei Internationale a Muncii
In Ungaria si Polonia, primele tari din Europa in care a fost introdus un sistem al pensiilor private administrate privat, asemanator cu cel care urmeaza sa fie introdus in
- De ce nu s-au inregistrat probleme majore si in gestionarea fondurilor private de pensii in tarile `veterane` ale Uniunii Europene?
- Este vorba de un alt sistem, aparut cu mult inainte de modelul Bancii Mondiale, asa-numitele `pensii ocupationale`. Patronii si sindicatele sau reprezentantii salariatilor isi aleg, in unele cazuri chiar isi constituie, societati de administrare a fondurilor de pensii.
In sistemul din Europa Centrala, nimeni nu ajuta muncitorul in negocierea costurilor de administrare. In plus, in Europa de Vest pensiile sunt intr-adevar private, contribuabilul scoate bani din buzunar. In Europa Centrala, contribuabilul nu plateste nimic in plus. Statul transfera o parte din banii care ar fi trebuit sa mearga la fondul public de pensii catre administratori privati, ceea ce, evident, creeaza un deficit bugetar.
- Guvernantii au explicat necesitatea `privatizarii pensiilor` prin faptul ca populatia imbatraneste si, in timp, numarul de lucratori va fi mai mic decat numarul pensionarilor. Cum sistemul public de pensii nu face decat sa imparta la pensionari sumele adunate intr-un an de la contribuabili, guvernantii sustin ca singurul mijloc de a mentine puterea de cumparare a pensionarilor in viitor este `pensia privata`.
- Imbatranirea populatiei va afecta si sistemul privat de pensii. Cand numarul de salariati este mai mic decat cel al pensionarilor, efectele se resimt la nivelul intregii economii. Este adevarat insa ca pensiile private permit salariatilor sa aiba un profit din cresterea economica. Dar presupun si multe riscuri, deoarece instrumentele in care investesc fondurile de pensii in mod curent - actiunile - sunt volatile. Acesta este un raspuns privind pensiile private in general. Pensiile private din Europa Centrala sunt insa un subiect special, deoarece modelul adoptat in privatizarea pensiilor - modelul Bancii Mondiale - a aratat ca are probleme serioase.
- Sa luam cazul Ungariei si al Poloniei, primele tari europene in care s-a introdus un model al pensiilor private asemanator cu cel care urmeaza sa fie introdus la noi. Care au fost problemele?
- In primul rand, costurile tranzitiei. Trecerea unei parti din contributia care ar fi trebuit sa revina sistemului public de pensii catre administratorii privati a creat o `gaura` mare si costisitoare in sistemul public de pensii - in medie 1-2 % din produsul intern brut timp de 50 de ani. Cum va fi acoperita aceasta gaura? O solutie este imprumutul guvernamental, ca in Ungaria. Dupa cum a semnalat recent si presa, guvernul maghiar este acum intr-o criza fiscala, care contribuie la adancirea crizei politice. Criza a aparut si datorita introducerii pensiilor private care a cauzat un deficit mai mare de 2% din PIB pe an.
O alta solutie pentru a umple `gaura` din sistemul public de pensii este micsorarea pensiilor publice, ca in Polonia, unde proiectiile noastre arata ca beneficiile din sistemul public vor scadea in viitorii ani sub standardul Organizatiei Internationale a Muncii, din cauza costurilor privatizarii. Aceasta problema a fost tratata dupa modelul `gunoiului pitit sub covor` in dezbaterile politice asupra privatizarii pensiilor in Polonia si Ungaria.
Este un subiect important pentru discutiile din
- Sindicatele spun ca, din cauza comisioanelor foarte mari percepute de firmele de administrare a fondurilor de pensii, salariatii vor primi la sfarsitul perioadei de cotizare o suma mai mica decat cea pe care au depus-o.
- Este cert ca fondurile private de pensii din Europa Centrala nu au fost atat de performante pe cat previzionau sustinatorii lor. Acest lucru este ilustrat de experienta din Ungaria, unde, in al saptelea an de la functionarea sistemului, castigul salariatilor a fost mai mic de 1%, in termeni reali. In primii sase ani, nici macar nu s-a vorbit de castig, a fost o rata de rentabilitate de -3%.
Avand in vedere rentabilitatea fondurilor si deficitul bugetar creat, in Ungaria cred ca putem vorbi despre falimentul sistemului de pensii obligatorii administrate privat. Exista doua motive pentru rentabilitatea scazuta a investitiilor: economiile salariatilor sunt investite in titluri de stat, nu in actiuni, deoarece piata financiara nu este suficient de dezvoltata. Investitia in titluri de stat este mai putin riscanta decat cea in actiuni, dar aduce un profit mic.
In al doilea rand, fondurile private de pensii platesc sume impresionante celor care administreaza depozitele. In Ungaria, conform datelor Bancii Mondiale, costurile de administrare `inghit` cam 50 la suta din economiile salariatilor pentru un management de 30 de ani. Taxele par mici, dar un procent mic poate eroda substantial un depozit in decursul timpului. De pilda, o taxa de 1% pe an la un depozit poate reduce acest depozit cu aproape 20% de-a lungul unei vieti. Comisioanele de administrare erodeaza economiile salariatilor si trebuie limitate strict prin lege.
- Cum explicati miracolul din
- Miracolul chilian este o marca supraevaluata de Banca Mondiala si `vanduta` asemenea unei reclame. Au aparut deja probleme si in
- Ce spun aceste standarde?
- Ca pensia trebuie sa reprezinte cel putin 40 la suta din salariul incasat in timpul muncii.
- In
- Aveti o mare problema.
Sursa: www.gandul.info
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...