Sindicatele cer amanarea sistemului de pensii private


Data: 10.07.2007

Sindicatele propun amanarea cu cateva luni a demararii operatiunilor din sistemul de pensii private, deoarece mai sunt multe elemente care trebuie rezolvate, precum sistemul informatic de evidenta al contribuabililor care nu poate deveni operational de la 1 august 2007. Liderii sindicali au declarat, la iesirea de la intalnirea cu premierul Calin Popescu Tariceanu, ca in sistemul de pensii private mai sunt multe lucruri de pus la punct, de aceea au solicitat o amanare a demararii operatiunilor. Daca in opinia presedintelui CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, amanarea ar trebui sa fie de o luna sau doua, liderul Blocului National Sindical, Dumitru Costin, a propus o amanare de cel putin sase luni.

`Sistemul nu poate fi functional pentru ca nu se pot urmari fluxurile financiare, nu se pot urmari in baze de date coerente contribuabilii, sunt foarte multe elemente care trebuie rezolvate intr-un interval scurt de timp. Cred ca este nevoie de o amanare de sase luni pentru punerea in practica a sistemului`, a spus Costin.


Bogdan Hossu a spus ca, in principiu, premierul Tariceanu a fost de acord cu toate punctele ridicate de sindicate, urmand ca acestea sa fie discutate in cursul saptamanii viitoare si cu ministrul muncii, Paul Pacuraru.

In opinia lui Hossu, cea mai importanta modificare ce ar trebui operata in lege este transferarea puterii de decizie a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) catre Parlament, pentru ca `nu mi se pare normal ca cinci oameni (care intra in componenta CSSPP, n.r.) sa aiba putere deplina asupra unui sistem care va avea consecinte asupra unor generatii intregi de-acum inainte`. Astfel, sindicalistii propun ca deciziile referitoare la stabilirea comisioanelor, dar si la functionarea intregului sistem, sa fie luate de Parlament.

Totodata, sindicatele au atras atentia ca nu toate institutiile implicate functioaneaza in prezent si au cerut ca guvernul sa inceapa o campanie de explicitare a sistemului inainte de inceprea colectarii. Hossu a precizat ca sistemul nu are capacitatea de a fi functional de la 1 august, de aceea reprezentantii angajatilor au cerut intarzierea cu cel putin o luna sau doua pentru a fi pusa la punct legislatia privind sistemul de operare.


Referitor la egalitatea de sanse, Hossu a precizat ca din cauza concediilor de maternitate si pentru cresterea copilului, pensia femeilor se va reduce cu aproximativ 20%. In consecinta, sindicatele au propus sa se introduca o contributie, fie din partea statului, fie din indemnizatia de crestere a copilului, care sa asigure continuitatea in aceste perioade in care femeile nu contribuie.

La jumatatea lunii iunie, confederatiile sindicale au cerut premierului Calin Popescu Tariceanu sa blocheze posibilitatea ca firmele care administreaza fonduri de pensii private sa urce comisioanele peste nivelul fixat de legea pensiilor ocupationale. Astfel, sindicatele au cerut  primului ministru modifice art. 88 din legea 411/2004, astfel incit Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) sa nu poata schimba anumite comisioane percepute de administratorii fondurilor de pensii deoarece nivelul taxelor influenteaza direct rata de rentabilitate a acestora.

Integral pe BankNews

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor