SEFII ADMINISTRATORILOR DE PE PILONUL II CONSIDERA NEJUSTIFICAT CONTROLUL CONSILIULUI CONCURENTEI


Data: 07.12.2007

Consiliul Concurentei suspecteaza nejustificat administratorii de intelegere in privinta comisionului de intrare de 2,5%, deoarece si asa este foarte mic, iar investitiile pentru intrare pe piata si cheltuielile de administrare si marketing sunt ridicate, spun sefii companiilor. Companiile interesate sa intre pe aceasta piata nu au fost de acord cu comisioanele stabilite in proiectul de lege al pensiilor obligatorii inca din 2005 si 2006, deoarece companiile care activeaza pe pilonul II nu isi acopera cheltuielile de administrare, a spus Petru Dandea, vicepresedinte al Cartel Alfa, sindicat actionar al AG2R Fond de Pensii.

AG2R Fond de Pensii este rezultatul unui parteneriat intre Asociatia Franceza de Mutualitate AG2R, Confederatia Nationala Sindicala Cartel Alfa si Uniunea Nationala a Industriasilor din Romania (UGIR 1903).

Astfel, Dandea considera nejustificata initiativa luata de Consiliul Concurentei de a ancheta fondurile de pensii private, in contextul in care era de asteptat ca acestia sa aleaga comisionul maxim impus de lege.

`Nu am o explicatie in ce priveste aceasta campanie de control efectuata de Consiliul Concurentei. De asemenea, nu consider realist faptul ca ei suspecteaza un cartel sau o intelegere cu privire la nivelul comisioanelor`, a mai spus Dandea.

`Administratorii vor sa-si acopere intr-o perioada cat mai scurta chetuielile de autorizare si de marketing, care sunt de ordinul milioanelor de euro`, a mai spus Dandea, care a adaugat ca acestia au avut cheltuieli foarte mari cu campania de promovare pe toate mijloacele media, precum si cu comisioanele acordate agentilor de marketing, pe care vor sa le recupereze.

Dandea considera ca nivelul contributiei din salariu este si asa destul de mic, de numai 2% in prezent, urmand sa ajunga la 6% abia peste opt ani, dupa o crestere anuala cu 0,5%.

Seful Cartel Alfa a explicat ca societatea AG2R Fond de Pensii a fost vizitata pe 3 decembrie de o echipa de control a Consiliului Concurentei, care i-a solicitat toate documentele importante ale companiei, respectiv autorizatia, schema de pensii autorizata, date referitoare la reteaua de agenti, care sunt in mare parte publice. `Pana la inceputul saptamanii viitoare, cred ca vor fi controlati toti cei 18 administratori`, a adaugat Dandea.

`Deoarece nivelul comisioanelor este mic, iar cheltuielile mari, este de la sine inteles ca toti au optat pentru comisionul maxim, de 2,5%`, a spus pentru NewsIn presedintele OTP Fond de Pensii, Marius Floarea.

El a mentionat ca un administrator de pensii private obligatorii trece pe profit peste sapte sau opt ani, urmand ca amortizarea cheltuielilor sa se faca abia dupa 12-14 ani. `Nivelul comisionului este si asa destul de mic si abia se poate constitui un buget acceptabil pentru actionari`, a mai spus Floarea.

Directorul general al companiei Generali Fond de Pensii, Ioan Vreme, considera de asemenea ca administratorii au ales nivelul maxim legal deoarece comisioanele sunt destul de mici pentru a acoperi investitiile, iar diferentele intre administratori privind nivelul acestora ar putea sa apara numai dupa zece ani.

El a adaugat ca arbitrul pensiilor private s-a sesizat de inexistenta unei intelegeri intre administratori, din moment ce a acordat autorizari pe aceasta piata. `Masura nu face decat sa dovedeasca interesul brusc al opiniei publice despre piata pensiilor private obligatorii`, considera Vreme.

Seful Allianz-Tiriac Pensii Private, Crinu Andanut, nu a dorit sa comenteze decizia Consiliului Concurentei, precizand ca s-a supus controlului pentru ca nu are nimic de ascuns. 

`Avand in vedere ritmul lent de colectare si ponderea mica a contributiilor, nu cred ca exista o intelegere intre administratori`, a spus pentru NewsIn presedintele Fincop Broker, Romeo Jantea.

El a mentionat astfel ca nivelul contributiei pe care il plateste fiecare angajat este de 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale. `Este o optiune naturala a oricarei companii care activeaza pe pilonul II, in conditiile in care nivelul contributiilor este destul de redus`, a mai spus Jantea.  

Inspectorii Consiliul Concurentei efectueaza controale inopinate la o parte dintre actorii de pe piata administrarii fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) din Romania, la companiile-mama ale acestora, precum si la asociatiile profesionale din acest domeniu, anuntase, miercuri, institutia, intr-un comunicat.

Potrivit acestuia, investigatia a fost declansata pe 3 decembrie si are ca obiect posibila incalcare a Legii concurentei in ce priveste nivelul comisionului de intrare de 2,5% practicat de administratorii de pensii de pe pilonul II. 

Potrivit legii, sunt interzise intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, orice decizii luate de asociatiile de agenti economici, care au ca obiect sau ca efect restrangerea, impiedicarea ori denaturarea concurentei pe piata romaneasca.

Documentele si declaratiile ridicate in cadrul acestor inspectii se afla in analiza.

Integral pe BankNews

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor