Aproximativ 700.000 de noi clienti ar putea intra in loteria pensiilor private obligatorii (pilonul II), a declarat pentru ZF Mariana Campeanu, presedintele Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS). `Estimam ca vor fi circa patru milioane de asigurati in final in sistemul pensiilor obligatorii, dupa repartizarea aleatorie`, a declarat presedintele CNPAS. Nivelul de patru milioane de clienti este atat peste asteptarile oficiale, cat si ale fondurilor de pensii, a mai precizat Mariana Campeanu.
Marele semn de intrebare in acest moment, pentru clarificarea dimensiunii pietei, este numarul de participanti care vor fi redistribuiti aleatoriu in cadrul loteriei.
`Calculul nostru arata circa 700.000 de participanti care vor intra in redistribuirea automata`, a afirmat ea.
Sefa CNPAS considera ca la ultima raportare a clientilor obtinuti din vanzare directa, raportare ce va avea loc pe 25 ianuarie, nu vor fi adusi la CNPAS mult mai multi clienti decat la raportarile precedente, cand piata a incetinit vizibil.
La ultima raportare (7 ianuarie), numarul de clienti validati a fost doar putin mai mare de 270.000.
Numarul clientilor ce vor intra in loterie depinde insa de perioada care va fi luata in calcul pentru stabilirea participantilor eligibili. Participantii eligibili si obligati sa adere ar putea fi considerati fie daca au o contributie de pensie platita in ultimul an, fie incepand cu luna septembrie 2007.
Pana pe 7 ianuarie, adica cu zece zile inainte de inchiderea campaniei initiale de aderare, numarul clientilor care au aderat la unul dintre cele 18 fonduri de pensii era de 3,18 milioane. Distributia pe sexe arata ca 52,8% dintre acestia sunt barbati (adica 1,68 milioane de barbati, fata de 1,5 milioane de femei), in timp ce distributia pe varste arata ca 60% (adica 1,92 milioane de participanti) au sub 35 de ani si deci au aderat fiind obligati de lege, iar 40% (adica 1,26 milioane de clienti) au intre 35 si 45 de ani, adica au aderat pe baze optionale, potrivit datelor furnizate de presedintele CNPAS.
In acelasi timp, un numar de 194.392 de clienti au fost validati cu rezerva, adica pentru acestia nu exista declaratii nominale de plata a contributiilor sociale de pensii. Procentul validatilor cu rezerva este de 6,1%, ceva mai mare decat cel de 3,9% inregistrat la jumatatea campaniei de aderare (dupa primele doua luni).
O parte dintre cei validati cu rezerva au de fapt CAS platite in regula de catre angajator, iar situatia lor se va rezolva, in timp ce restul nu sunt contributori activi de CAS si vor ramane cu conturile goale, a declarat Mariana Campeanu. `De fapt, vor exista si conturi individuale goale in sistem, ale participantilor pentru care angajatorii nu platesc CAS sau nu exista declaratii nominale de plata a acestor contributii`, a spus sefa CNPAS.
Pe langa numarul clientilor de la loterie, piata pensiilor obligatorii are acum doua intrebari pentru urmatoarele luni: cand se va desfasura loteria si cand va incepe colectarea contributiilor?
`Daca datele problemei nu se schimba, iar redistribuirea are loc dupa legislatia actuala, aceasta se va desfasura dupa 25 februarie. In acest scenariu, colectarea va incepe cu contributiile aferente lunii martie, adica in luna mai 2008. Astfel, vor exista 10 luni de colectare a contributiilor anul acesta`, spune sefa CNPAS. Conditia este insa mentinerea legislatiei, care prevede o redistribuire proportionala (cu cotele de piata deja acumulate de fonduri) la loterie. In ultima vreme este analizata schimbarea legislatiei, pentru o redistribuire egala, care ar putea sau nu exclude cele mai mari doua fonduri, o astfel de decizie fiind asteptata pana la finele lunii.
Un articol de: Mihai Bobocea
Integral in: Ziarul Financiar
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...