SEEPEA PROPUNE ARBITRULUI PENSIILOR SA PERMITA PLASAREA A 3% DIN ACTIVE IN PRIVATE EQUITY


Data: 29.05.2008

Asociatia de Investitii Private si Capital de Risc din Sud-Estul Europei (SEEPEA) vrea sa convinga arbitrul pensiilor private sa permita plasarea, pentru inceput, a 3% din activele jucatorilor de pe piata pensiilor obligatorii in fonduri de investitii private equity, spun reprezentantii sai. SEEPEA doreste o reglementare cu privire la alocarea de catre fondurile private de pensii din

Romania a unui procent din activele lor in fonduri inchise de investitii (private equity), in urma discutiei pe care o va avea cu reprezentanti ai arbitrului pensiilor private.

`Credem ca pentru primii cinci ani, procentul din portofoliu care ar putea fi luat in considerare pentru plasamente in private equity este de 3%. Acest nivel ar putea creste la 5% in urmatorii cinci ani si intr-un final la 7% din totalul portofoliului de investitii ale fondurilor private de pensii`, a declarat presedintele SEEPEA, Robert Luke.

`Nu trebuie sa ne asteptam la o decizie majora ca urmare a acestei intalniri pe care am organizat-o cu scopul de constientiza partile implicate cu privire la beneficiile investitiilor in fondurile private equity`, a precizat Luke, care a adaugat ca spera sa ajunga la o pozitie comuna si la o forma legala functionala pana la sfarsitul acestui an.

`In conditiile reticentei actuale fata de acest tip de plasamente, este de asteptat ca, pentru inceput, unda verde pentru astfel de investitii sa faca referire la fondurile de fonduri, care ofera o volatilitate mai redusa decat fondurile de investitii de capital de risc locale sau regionale`, a mai spus Luke.

El a mentionat ca SEEPEA doreste sa prezinte arbitrului pensiilor private si fondurilor de pensii randamentele superioare  afisate pe termen lung si cu risc controlat ale investitiilor in fonduri de investitii de capital de risc, comparativ cu alte instrumente de investitii.

Conform Partners Group, pentru perioada ianuarie 1993-decembrie 2007, analizele au evidentiat faptul ca un portofoliu de investitii care include 5% plasamente in fonduri de investitii de capital de risc, 25% actiuni tranzactionate pe pietele de capital, 60% obligatiuni si 10% cash a obtinut un randament anual de 8,2%, cu o rata de risc de 5,7% pe an.

Pentru comparatie, pentru aceeasi perioada de investitii, la un portofoliu cu 0% plasamente in private equity, 30% actiuni, 60% obligatiuni si 10% active lichide, randamentul anual a fost de doar 8% cu o rata anuala de risc mai mare, de 6% pe an.

Fondurile de Investitii de Capital de Risc (private equity) reprezinta un instrument financiar pe termen mediu si lung, care presupune achizitia unei cote din capitalul unei companii. Fondurile realizeaza infuzii de capital companiilor nelistate pe bursa, asigurand o sursa vitala de finantare pentru afacerile cu potential de dezvoltare, care poate fi folosita pentru lansarea de noi produse si tehnologii, achizitii, sau pentru eficientizarea parametrilor financiari.

Fondurile de investitii de capital de risc activeaza pe piata din Romania de la sfarsitul anilor '90, iar in prezent, majoritatea celor mai puternice fonduri globale si regionale au deschis birouri de reprezentare si in Romania.

SEEPEA a fost fondata la sfarsitul anului 2005 de catre trei dintre cele mai importante companii administratoare de fonduri din regiune: GED Capital Development (GED), Romanian American Enterprise Fund (RAEF) si Societe Generale Asset Management (SGAM).

SEEPEA isi propune sa protejeze interesele jucatorilor din domeniul investitiilor de capital din Romania, Bulgaria, Moldova, Serbia, Muntenegru, Macedonia si Albania.

In prezent SEEPEA are 22 membri, grupati in trei catregorii - fondatori, asociati si onorifici. Incepand din octombrie 2007, SEEPEA este membru asociat al EVCA (European Private Equity and Venture Capital Association).

Sursa: NewsIn

 

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor