SCHIMBAREA FONDULUI DE PENSII NE ARDE LA BUZUNAR


Data: 03.09.2007

Mutarea de la un fond de pensii la altul va poate costa pana la 5% din activul pe care il detineti intr-un anumit moment. Nici o lege nu va obliga sa cotizati o viata intreaga la fondul de pensii pe care l-ati ales initial pentru pensiile private obligatorii. Ca sa va mutati insa, trebuie sa umblati la portofel. Daca o astfel de hotarare este luata in primii doi ani, se percepe o taxa de pana la 5% din activul acumulat pana in acel moment. Dupa aceasta limita de timp se poate migra fara cheltuieli suplimentare la un alt administrator. Totusi, chiar si in acest caz, exista taxe la stat din active care se vor scadea inainte de a face transferul la un alt administrator. Daca acesta se va face la un alt fond al aceluiasi administrator, de asemenea nu se vor percepe costuri suplimentare migrarii. Contributia in cadrul pilonului II presupune ca 2% din salariul lunar brut al angajatului care s-ar fi dus la Casa de Pensii sa ajunga acum la un astfel de fond. Indicele va creste cu cite 0,5% in fiecare an.

Un fond de pensii facultative este conceput astfel incat sa asigure participantilor aflati la varsta pensionarii un venit suplimentar fata de pensia obligatorie. Acest venit suplimentar este realizat in conditii prudentiale de randament, pe principiul diversificarii riscurilor. Astfel, potrivit art. nr. 48 din Legea nr. 204/2006, fondurile de pensii facultative nu pot fi declarate in stare de faliment, iar sumele acumulate apartin participantilor si beneficiarilor indicati de acestia. Fondurile sunt constituite din contributiile individuale lunare ale participantilor inscrisi. Aceste contributii se retin lunar de catre angajator sau de catre participant (in conditiile in care desfasoara activitati liber profesioniste) o data cu contributiile pentru asigurari sociale obligatorii in contul fondurilor. Sumele sunt investite in asa fel incat sa asigure randament pe termen lung. Nu pot fi ridicate decat dupa dobandirea dreptului la pensie. Fiecare participant trebuie sa isi bazeze alegerea fondului prin analizarea Prospectului Fondului de Pensii pus la dispozitie de fiecare administrator. Prospectul prezinta informatii generale legate de procedurile de administrare, date despre administrator, depozitar, compania de audit, obligatiile si drepturile participantului si ale administratorului (care, fiind reglementate prin lege, se regasesc in toate prospectele), comisioane si eventuale penalitati aplicate celor doua parti. Important este ca initial participantul sa aiba in vedere trei elemente in luarea deciziei: datele despre administrator, politica investitionala si gradul de risc.

Potrivit Legii nr. 204/2006, un fond de pensii facultative va putea investi maximum 70% din valoarea totala a activelor fondului in titluri de stat emise de autoritati romane si straine, maximum 50% in actiuni cotate la BVB si bursele europene, pana la 30% in obligatiuni corporatiste si maximum 20% in instrumentele pietei monetare.

Un articol de: Serban Buscu

Integral in Cotidianul

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor