Pensiile private obligatorii ale romanilor sunt la un nivel deplorabil, avand in vedere contributiile care s-au realizat pana in prezent, este de parere Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere in Sistemul de Pensii Private (CSSPP).
"49% dintre participantii la pilonul II au contributii undeva in jurul a 200 de lei, media pe sistem fiind de 830 de lei", a declarat Mircea Oancea, joi, in cadrul conferintei "Mediafax Talks about Private Pensions".
Potrivit acestuia, cifrele foarte mici din conturile fiecarui contribuitor arata faptul ca este urgent nevoie de o crestere a nivelului de contributii in sistem.
"Activele trebuie investite in proiecte din economie, pentru a produce rezultate cat mai bune, investitii care trebuie realizate in conditii prudentiale", a mai declarat Oancea, care considera ca nici pilonul de pensii private facultative nu sta mai bine.
La randul sau, Cornelia Coman, presedintele ING Pensii, a declarat, in cadrul aceluiasi eveniment, ca 40% dintre romani cred ca la pensie vor avea mai putini bani decat parintii lor.
Ministrul Botis vrea sa-si riste pensia
Prezent la conferinta, ministrul Muncii, Ioan Botis, a afirmat ca ar fi dispus sa-si riste pensia in fonduri de pensii cu risc mai mare si ca ar dori sa vada cat mai multe astfel de fonduri in Romania.
"Romanii ar trebui sa investeasca in fonduri de pensii cu risc mai mare, dar unde si castigurile sunt mai mari. Cred ca aceasta ar fi solutia pentru a avea pensii mai mari", a declarat Ioan Botis, ministrul Muncii.
Drept raspuns, oficialii fondurilor au spus ca Bursa de Valori de la Bucuresti nu le ofera o varietate prea mare din care sa aleaga o crestere a riscului.
"Romanii nici nu s-au nascut mari investitori pentru a face un astfel de lucru (sa contribuie la un fond cu risc ridicat-n.red.)", a spus Crinu Andanut, directorul general al Allianz Tiriac Pensii.
Salariile sunt foarte mici, pe cartea de munca
Pentru a explica situatia, Mircea Oancea da vina pe salariile foarte mici pe care romanii, si mai ales tinerii, le au pe cartea de munca.
"Suntem constienti, ca la nivelul salarial al tinerilor, este greu sa astepti contributii de substanta, dar este important ca oamenii sa fie informati si sa decida intrarea in acest sistem", a afirmat presedintele CSSPP.
Din punctul sau de vedere, multi angajatori au tendinta de a "fenta" sistemul fiscal, punand doar o parte din salariul real pe cartea de munca, acesta fiind doar un motiv pentru care contributiile sunt atat de mici.
"La nivel de sistem, speram ca in acest an sa ajungem la 7 miliarde de lei, adica peste 1,6 miliarde de euro, astfel incat pilonul 2 de pensii prin noile contributii sa depaseasca 1,5 miliarde euro. Asta ar insemna, fata de anul 2010, o crestere de 60%", a mai spus Oancea.
Estimarea aceasta nu este deloc optimista avand in vedere ca nivelul contributiilor este de doar 3%, mai spune oficialul.
Pe pilonul pensiilor private facultative, acesta spera ca totalul contributiilor sa ajunga la peste 120 de milioane de euro, adica mai mult de 500 milioane lei.
Speranta de viata mai mare, pensionari mai multi
O discrepanta intre numarul de angajati si numarul de pensionari va exista si pe viitor, atat timp cat speranta de viata este in continua crestere. Oficialii prezenti la eveniment sustin ca, in 40 de ani, o sa avem o speranta de viata mult mai mare decat cea care era in anii trecuti.
"Daca anii trecuti barbatii aveau o speranta de viata de 68 de ani, iar femeile 75 de ani, acest lucru se va schimba in 2020. Atunci, pentru barbati speranta de viata va fi de 73 de ani, iar la femei de 78. In schimb, in 2050, aceasta va fi de 76 de ani, iar la femei 82 ani", a afirmat Cornelia Coman, presedinte ING Pensii.
Potrivit ei, exista un trend de imbatranire in toata Europa, ceea ce inseamna ca vom avea mai multi oameni in varsta si mai putini tineri.
"Scaderea natalitatii este principalul motiv pentru imbatranirea populatiei. Un altul este migrarea tinerilor spre alte tari", a adaugat Coman.
"Cu cat economisim mai tarziu cu atat vom avea o pensie mai mica", a mai spus oficialul ING Pensii, care a dat un exemplu legat de contributiile in sistemul de pensii private facultative. Astfel ca, daca un tanar de 25 de ani va economisi de acum, el va avea o pensie cat de cat buna.
"Daca intarzie 10 ani si incepe sa economiseasca la 35 de ani va beneficia de o pensie cu 50% mai mica. Daca amana 20 de ani va avea o pensie cu 75% mai mica decat ar putea-o avea daca incepe contributiile acum", mai spus Cornelia Coman.
Sursa: Ziare.com
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...