Romanii vor putea sa cotizeze la pensiile private obligatorii si facultative


Data: 19.01.2007

Romanii ar putea sa inceapa sa cotizeze la fondurile de pensii private facultative in cateva luni, in timp ce pensiile private obligatorii vor incepe sa functioneze la sfarsitul anului 2007, a declarat pentru NewsIn, presedintele Casei Nationale de Pensii (CNPAS), Mihai Seitan.Potrivit lui Mihai Seitan, in anul 2007 romanii vor putea sa cotizeze atat la sistemul de pensii private facultative, cat si la cel de pensii private obligatorii.

`In cazul sistemului facultativ, este o chestiune de cateva luni, doua, trei, pana cand primii romani vor putea sa contribuie. Exista legislatia in vigoare, exista normele de aplicare, acum se fac primele autorizari pentru firmele care vor infiinta fonduri de administrare a pensiilor facultative`, a spus Seitan.

Persoanele interesate de pensiile facultative vor putea sa contribuie, singuri sau impreuna cu angajatorul, cu o suma la alegere, dar nu mai mare de 15% din salariu.

Pentru crearea fondurilor de pensii obligatorii va fi nevoie de mai mult timp pentru ca legea abia a fost promulgata, dupa care Comisia de Supraveghere trebuie sa faca normele si trebuie sa se infiinteze si sa se autorizeze firmele care vor administra fondurile.

`Acest sistem va fi obligatoriu pentru persoanele sub 35 de ani, dar acestea nu vor plati nimic in plus din salariu. Cotizatia va fi luata din cei 9,5% care se platesc in prezent la sistemul de asigurari sociale. La inceput se vor lua doua procente, urmand sa se ajunga la 6% in urmatorii ani. Asta nu inseamna ca bugetul asigurarilor sociale va avea de suferit. Pentru deficitul creat, Ministerul de Finante va contribui de la bugetul de stat. In primul an preconizam un deficit in bugetul public de asigurari sociale de 0,16% din PIB, urmand ca pana in 2013 acesta sa ajunga la 1% din PIB`, a completat presedintele CNPAS.

Avantajul pe care il vor avea beneficiarii celor doua sisteme de pensii private va fi acela ca la iesirea la pensie, acestia vor avea in cont atat banii pe care i-au depus de-a lungul vietii, cat si cei care au rezultat din investirea acestora.

`Dupa estrimarile noastre, dupa 25 de ani de contributie, banii depusi in fond se vor dubla prin investitie. Astfel, oamenii vor avea la dispozitie o suma de doua ori mai mare decat cea depusa, care, insa, va fi distribuita esalonat pe toata durata vietii`, a precizat Seitan.

Presedintele CNPAS ii sfatuieste pe oamenii sa fie receptivi la cele doua sisteme si sa nu se teama de eventuale fraude.

`Este practic imposibil sa se faca ilegalitati cu aceste fonduri, in primul rand pentru ca firmele vor fi atent monitorizate de o comisie speciala, dar si pentru ca vor fi firme importante din Europa, care au experienta de ani de zile in administrare de fonduri de pensii private si care nu vor veni in Romania sa faca ilegalitati. Avem deja semnale ca peste 20 de astfel de firme din Europa vor sa intre pe piata romaneasca`, a mai precizat Seitan.

Sursa: www.9am.ro

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor