Persoanele in varsta de pana la 35 de ani, asigurate in sistemul public de pensii, vor participa obligatoriu la un fond de pensii administrat privat. In cazul in care sunt nemultumiti de alegerea facuta, acestia nu pot trece la o alta companie decat dupa o perioada de doi ani si dupa plata unei penalizari de 5% din suma acumulata. Tinerii au la dispozitie trei luni de la data intrarii in vigoare a actului normativ privind pensiile private, aflat in dezbaterea parlamentului, sa aleaga societatea privata la care vor sa contribuie. Oficialii estimeaza ca legea ar putea intra in vigoare la jumatatea anului 2007.
`Conform proiectului de lege a pensiilor obligatorii administrate privat, cei care nu-si exprima optiunea pentru o societate anume in termen de trei luni de la data intrarii in vigoare a legii vor fi alocati obligatoriu unei societati`, a declarat, pentru Adevarul, Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). El spune ca, deocamdata, criteriile dupa care vor fi distribuiti cotizantii intre diferitele companii autorizate sa functioneze pe piata pensiilor private nu au fost stabilite. Insa termenul previzionat pentru aceasta operatiune este de o luna.
Suma maxima care poate constitui cotizatia la un fond de pensii privat este de 15% din veniturile asiguratului. Acesta poate primi pensie dupa o perioada de participare la sistem de cel putin 90 de luni si numai dupa varsta de 60 de ani, explica Ion Giurescu, vicepresedintele CSSPP. In plus, fondurile acumulate trebuie sa fie cel putin egale cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime.
Pot opta pentru un fond de pensii facultative angajatii, inclusiv functionarii publici sau persoanele fizice autorizate. Contributiile la un fond de pensii facultative vor fi retinute si virate de catre angajator sau, dupa caz, de catre persoana beneficiara, odata cu contributiile de asigurari sociale obligatorii.
Pentru persoanele de pana in 45 de ani, care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public, contributia la un fond de pensii privat este facultativa.
Batalie crancena pentru clienti
Procesul de autorizare a companiilor care vor activa pe piata fondurilor de pensii facultative, demarat ieri, se va incheia la finele lunii ianuarie 2007, cand va incepe colectarea contributiilor in acest sistem. Conducerea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private estimeaza ca vor depune documentatia pentru a deveni administratorii fondurilor de pensii private 10-15 companii, societati de asigurari si banci. Activitatea de autorizare a companiilor este doar primul pas pe care trebuie sa-l faca jucatorii de pe aceasta piata, unde se anunta de altfel o concurenta puternica. Astfel, societatile care au trecut de criteriile de autorizare privind capitalul social minim (echivalentul in lei al sumei de 1,5 milioane de euro, din fonduri proprii), cele privind bonitatea capitalului, dar si conditiile privind conducerea acestora (experienta de minimum cinci ani in sistemul bancar sau piata de capital) au la dispozitie trei ani pentru a strange cel putin 50.000 de clienti. In caz contrar, risca sa-si piarda autorizatia de functionare.
Guvernul va incepe, de anul viitor, o ampla campanie de informare a populatiei privind beneficiile participarii la sistemul privat de pensii. Un studiu al UniCredit Group arata ca in
Pensia privata ajunge la 140 de euro pe luna
O estimare bazata pe calculele operatorilor din piata arata ca in cazul unei contributii lunare de 20 de euro, timp de 20 de ani, nivelul pensiei private ar putea ajunge la 140 de euro/luna.
Un articol de: Carmen Neacsu
Sursa: www.adevarulonline.ro
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...