Riscul valutar si cel al majorarii dobanzii pot determina chiar o accelerare a ritmului de crestere a datoriilor. Restantele populatiei se apropie cu pasi repezi de jumatate de miliard de lei. Datele publicate de Banca Nationala a Romaniei arata faptul ca, la sfarsitul lunii august, intarzierile mai mari de 30 zile la plata ratelor au totalizat peste 484 milioane de lei. Comparativ cu perioada similara a anului trecut, restantele populatiei s-au dublat.
Valoarea medie a unei restante s-a majorat cu aproape 75% pe parcursul a 12 luni. Astfel, in august 2007, peste 329.600 persoane aveau datorii catre institutiile de credit. Iar pentru luna similara din 2006, datele BNR arata aproape 277.465 persoane. Astfel, restanta medie a urcat de la 844 lei/persoana, in august 2006, la aproximativ 1.470 lei/persoana, in august 2007.
Adica, pe masura ce bancile au gasit metode de a acorda un volum mai ridicat de credite, au inceput sa inregistreze si intarzieri la plata unor rate din ce in ce mai mari.
Restantele aferente creditelor in lei continua sa fie principala datorie a populatiei. Totusi, imprumuturile in valuta incep sa inregistreze datorii in continua crestere.
Crestere spectaculoasa a datoriilor in valuta
Datele BNR arata faptul ca, in august 2007, aproape 86% din sumele totale restante proveneau de la imprumuturi acordate in moneda nationala. Iar comparativ cu perioada similara din 2006, restantele in lei s-au dublat. Pe de alta parte, datoriile provenite de la creditele in euro s-au ridicat la 20 milioane de euro (echivalentul a 65,75 milioane de lei), in crestere de la 7,4 milioane de euro (aproximativ 26,23 milioane de lei) in august 2006.
Asta in ciuda faptului ca dobanzile imprumuturilor in valuta sunt mai mici decat cele percepute pentru finantarile in lei si a faptului ca moneda nationala s-a apreciat, in intervalul respectiv, cu peste sapte procente. Evolutia restantelor populatiei, desi nu a ajuns inca sa fie un pericol pentru sistemul bancar, reprezinta un semnal de alarma. Ponderea datoriilor in total credite acordate populatiei era, in august 2007, de 0,85%. Pentru comparatie, in statele din vestul Europei, restantele reprezinta circa 2% - 3% din volumul total al imprumuturilor acordate populatiei.
Totusi, dublarea anuala a sumelor datorate, ritm mai inalt decat cel de crestere al finantarilor, este inregistrata pe fondul scaderii dobanzilor, atat pe segmentul imprumuturilor in lei, cat si a celor in valuta. Pe de alta parte, bancherii vorbesc, acum, despre o posibila crestere a ratelor la credite, ca urmare a deciziilor BNR. In plus, multe institutii de credit au acordat imprumuturi cu dobanzi promotionale. Rate care vor creste semnificativ dupa finalizarea ofertei.
Un articol de: Costi Dobrea
Integral in Adevarul
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...