Contributiile la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) vor fi virate cel mai tarziu pe date de 20 a lunii urmatoare celei in care angajatorii depun declaratiile cu date nominale privind contributiile de asigurari sociale (CAS), potrivit unui proiect de norma lansat in dezbatere publica de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Noua norma stabileste practic regulile prin care banii vor trece din bugetul public de pensii (si din gestiunea Casei Nationale de Pensii - CNPAS) la fondurile de pensii obligatorii pentru care au optat cei aproape patru milioane de salariati.
Practic, intre luna careia ii sunt aferente contributiile platite si virarea lor catre fondurile de pensii obligatorii vor trece cel mult 50 de zile.
De exemplu, startul colectarii va avea loc cel mai tarziu pe data de 20 mai a acestui an, avand in vedere declaratiile cu date nominale de CAS depuse in luna aprilie, cu contributiile aferente lunii martie. Anul calendaristic 2008 va cuprinde practic 8 viramente lunare catre fondurile de pensii, intre lunile mai si decembrie.
In fiecare luna, toate contributiile transmise catre fondurile de pensii obligatorii vor fi virate intr-o singura transa. Norma prevede ca, in cazul unor intarzieri sau erori de depunere a declaratiilor sau plata a contributiilor, ulterior ar putea avea loc o procedura de regularizare, ce se va desfasura intr-un mod ce va fi reglementat ulterior, de catre Ministerul Muncii.
CNPAS va tine evidenta registrului participantilor - o baza de date care contine numele si alte informatii personale ale aderentilor la fondurile private de pensii, alaturi de fondul la care fiecare client a aderat si baza de calcul a contributiei, conform datelor de la ultima declaratie nominala valida depusa de angajator.
Pana la 1 iulie 2008, CNPAS si Fiscul (ANAF) trebuie sa isi coreleze bazele de date, prevede norma, pentru a realiza o evidenta corecta si unitara a drepturilor si obligatiilor participantilor la sistemul de pensii obligatorii.
Un articol de: Mihai Bobocea
Integral in Ziarul Financiar
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...