Aproape jumatate din fondurile de pensii obligatorii au obtinut randamente negative in primele patru zile de investire a banilor participantilor. Fondurile de pensii obligatorii au inregistrat randamente intre -0,67% si 0,12% in primele patru zile de administrare a contributiilor participantilor, adica de martea trecuta pana vineri.
Majoritatea fondurilor de pensii au publicat ieri valoarea unitatilor de fond din data de 23 mai, adica la patru zile dupa ce au incasat primele contributii de la participanti, valoarea totala a carora a fost de 24,1 milioane de euro (88,2 milioane de lei).
Administratorii de pensii private vor publica in fiecare saptamana pe site-urile lor de internet evolutia unitatii de fond si a valorii activelor (valoarea initiala a unitatii de fond, din ziua de 20 mai, a fost de 10 lei).
Sase din cele douasprezece fonduri de pensii care si-au publicat rezultatele dupa primele patru zile au mers pe plus, restul inregistrand randamente negative. Rezultatele nu sunt insa relevante, spun administratorii, pentru ca perioada de timp este foarte scurta.
`Abia dupa un an ne vom putea face o impresie despre randamentele fondurilor si dupa vreo trei ani vom putea trage primele concluzii`, afirma Eugen Voicu, directorul general al Aviva Fond de Pensii, al cincilea jucator din aceasta piata.
El spune ca au obtinut randamente negative fondurile cu expunere pe piata de capital, din cauza scaderii valorii actiunilor.
Primii trei jucatori din piata - ING, Allianz-Tiriac si Generali - au obtinut saptamana trecuta randamente de 0,06%, 0,12% si -0,67%. Allianz-Tiriac a avut cel mai mare randament din piata in aceste zile, in timp ce randamentul cel mai redus a fost la Generali.
Au mai mers pe plus fondurile administrate de AIG (0,07%), Interamerican (0,04%), BT Aegon (0,08%) si OTP (0,04%). Pe de alta parte, au inregistrat scaderi usoare fondurile administrate de Aviva (-0,38%), BCR (-0,31%), BRD (-0,37%), Omniasig (-0,46%) si Bancpost (-0,04%).
Administratorii vor publica structura investitiilor din aceasta luna la sfarsitul lunii iunie sau inceputul lunii iulie.
`Structura investitionala se va afisa lunar pentru luna precedenta`, explica Radu Vasilescu, directorul general al ING Fond de Pensii, liderul pietei. In fiecare saptamana, fondurile raporteaza Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private structura investitiilor pe categorii de active, iar o data pe luna se face o raportare mai detaliata.
Un articol de: Angela Placinta
Integral in Ziarul Financiar
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...