Desi urmaresc un scop comun - asigurarea unui venit dupa ce beneficiarul isi intrerupe activitatea - politele de viata continua sa atraga clienti si dupa lansarea pensiilor private. Asiguratorii spera chiar la cresteri peste cele din anii trecuti. Pana acum, romanii care nu voiau sa traiasca la pensie doar din banii oferiti de stat puteau contracta o asigurare de viata care permitea plata unei rente viagere dupa expirarea unui anumit termen. De anul acesta, aceeasi nevoie o indeplinesc si pensiile private obligatorii, si pensiile facultative. Totusi, asiguratorii nu se tem ca pensiile private le vor musca o parte din piata. Ba din contra, se asteapta la cresteri mai mari.
`Asa s-a intamplat si in cazul Poloniei, unde, odata cu lansarea fondurilor de pensii obligatorii, asigurarile de viata au avut cresteri foarte mari, peste nivelurile din anii precedenti`, sustine Theodor Alexandrescu, directorul general al AIG Life. De aceeasi parere este si Crinu Andanut, directorul general al Allianz-Tiriac Pensii: `Asigurarile de viata si pensiile facultative sunt produse total diferite. Amandoua vor avea o evolutie crescatoare in perioada urmatoare`.
Reprezentantii fondurilor de pensii facultative si cei ai companiilor de asigurari de viata nu vad cele doua produse ca unele care se pot substitui intre ele, ci mai degraba ca servicii complementare. `Beneficiile oferite fac complementare cele doua produse. La baza asigurarilor sta garantia capitalului si gradul redus de risc. Pensiile facultative nu ofera o garantie absoluta a capitalului, ci mai degraba una relativa si au un grad de risc mai ridicat`, explica Alexandrescu. `Pensia facultativa, respectiv asigurarea de viata traditionala sunt produse care impreuna pot oferi un venit satisfacator la pensie pentru romani`, spune Andi McLennan, director de marketing&propositions de la Aviva.
Pensiile facultative si asigurarile de viata functioneaza in mod asemanator.
Asemanari si deosebiri
Beneficiarul plateste contributii catre administratorul fondurilor pe o perioada de mai multi ani. La sfarsitul acesteia, poate primi banii inapoi sub forma unei pensii. Intre cele doua servicii exista insa o serie de deosebiri. In cazul pensiilor, contributiile se platesc lunar, iar banii sunt retinuti si virati de angajator. In cazul asigurarilor, frecventa platilor este mai mica, iar sarcina achitarii acestora ii revine clientului. In plus, asigurarile de viata sunt mult mai flexibile si pot acoperi riscuri care nu intra sub incidenta pensiilor facultative. De exemplu, in caz de deces, asiguratorul poate achita ratele la credit sau poate plati renta unui tert beneficiar. De altfel, acesta este si principalul argument al asiguratorilor atunci cand spun ca piata va creste in continuare. `Estimam ca pana in 2010 piata asigurarilor de viata va ajunge la un miliard de euro`, spune directorul AIG. Potrivit acestuia, diferentierea dintre asigurarile de viata si pensiile private o vor face consultantii, care vor recomanda fiecaruia produsul care i se potriveste mai bine. `Cred ca asigurarile de viata sunt indicate persoanelor cu activitate intensa, care au persoane dependente in intretinere`, spune Alexandrescu.
Primele asigurari de viata au fost lansate in Romania in urma cu aproape zece ani. Chiar si dupa aceasta perioada, piata a ramas slab dezvoltata.
Cresteri mari, volume inca modeste
Potrivit Comisiei de Supraveghere a asigurarilor, pentru 2007 se estimeaza un volum al primelor brute subscrise de 400 de milioane de euro, fata de 336 de milioane anul trecut. Principalii jucatori pe piata asigurarilor de tip unit-linked sunt ING si Allianz-Tiriac, care detin 81% din piata, iar valoarea medie a primei anuale este de 400 de euro. In cazul politelor de viata prin care asiguratorul preia si riscuri, precum cel de invaliditate, deces sau de neplata, sapte companii isi disputa 80% din piata, iar valoarea primelor este mult mai mica - 34 de euro pe contract. Nici pensiile facultative, lansate in mai 2007, nu au avut parte de un start mai bun. Daca in vara existau estimari potrivit carora pensiile facultative vor atrage 200.000 de participanti pana la sfarsitul anului, cifrele s-au dovedit mult prea optimiste, un nivel mai realist fiind de 30.000 de participanti. O serie de jucatori mari de pe piata asigurarilor de viata, precum AIG Life, Asirom, Generali sau Grawe, n-a intrat inca pe piata pensiilor facultative.
Estimare
400 milioane de euro este nivelul la care s-ar putea ridica primele brute de asigurari de viata subscrise pe parcursul intregului an 2007
Asemanari
ACELASI ROL
Asigurarea unui venit suplimentar la pensionare prin plata unor contributii in cursul anilor de munca.
FUNCTIONARE SIMILARA
Contributiile sunt investite de companiile de asigurari, respectiv de administratorii de pensii, urmand ca beneficiarul sa primeasca inapoi sumele platite, plus castigurile aduse de acestea, din care se scad comisioanele de administrare. Ambele functioneaza dupa principiul fondurilor de investitii unit-linked.
Deosebiri
CLAUZE
Asigurarilor de viata li se pot adauga clauze speciale: acoperirea riscurilor de deces sau invaliditate, polite in favoarea altor beneficiari - cum ar fi copiii.
AVANS
In cazul asigurarilor puteti beneficia mai devreme de suma cu care ati contribuit, prin rascumpararea politei, pe cand in cazul pensiilor trebuie indeplinite conditiile de varsta (60 de ani) si numar de contributii (minimum 90 de contributii).
Un articol de: Raluca Barbuneanu
Integral in Capital
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...