Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, care controleaza firma Prodplast Bucuresti (PPL), este acuzat de mai multe fonduri de investitii, printre care ING Fond de Pensii si Broadhurst Investment, ca nu au fost lasati sa se retraga din companie.
Mai mult, actionarii - Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital, Asociatia Actionarilor din Romania si actionari minoritari persoane fizice, precum si cele doua fonduri mai sus mentionate, sustin ca listarea Prodplast Imobiliare a sfidat decizia lor din momentul demararii procesului de divizare, firma fiind listata pe platforma ATS a Sibex si nu pe o piata reglementata.
Astfel, actionarii mici, care nu isi permit sa porneasca un proces cu Pogonaru, sunt blocati intr-o societate care aproape doi ani nu a fost listata, iar astazi este tranzactionabila netransparent. Ei sunt expusi la riscuri majore: tranzactionarea pe informatii privilegiate nu este incriminata, nu sunt dispozitii referitoare la OPP obligatorii la depasirea pragului de 33%, delistarea se face prin votul AGA, fara despagubire pentru actionarii minoritari.
Iata cum, daca la o evaluare facuta chiar de societate la sfarsitul anului 2008, valoarea a doua actiuni Prodplast era de 14 lei, astazi si le poate valorifica la doar 5 lei.
Astfel, actionarii acuza ca ceea ce s-a intamplat la Prodplast reprezinta un precedent periculos, care ar putea fi urmat si de alte mari societati. In plus, ei sustin ca actiunile presedintelui Asociatiei Oamenilor de Afaceri afecteaza investitiile in fondurile de pensii a zeci de mii de romani, dar si ale unor investitori institutionali care e greu de crezut ca vor mai dori sa investeasca in Romania in viitor.
Istoria Prodplast
Producatorul de mase plastice Prodplast Bucuresti (PPL) s-a divizat in 2008 prin desprinderea celor mai valoroase active din patrimoniu care au fost preluate de firma imobiliara nou-infiintata Prodplast Imobiliare (PPLI).
Mai multi actionari institutionali, printre care si Broadhurst, care detine 12,7% din actiunile Prodplast, nu au fost de acord cu divizarea si au depus cerere de retragere din societate. S-a solicitat si s-a obtinut numirea unui expert evaluator care urmeaza sa evalueze pretul actiunilor PPL (si PPLI), conform dispozitiilor legale incidente in materia retragerii din societate a unui actionar.
Procedura legala de urmat pentru Prodplast si Prodplast Imobiliare este de a duce la capat procesul de retragere a actionarilor care nu au fost de acord cu delistarea si de listare a Prodplast Imobiliare - deoarece CNVM a aprobat proiectul de divizare, proiect in care era prevazuta obligatia de listare pe BVB.
Pogonaru a fost sanctionat de CNVM pentru ca nu a lansat in termenul legal de trei luni oferta obligatorie de preluare a Prodplast Bucuresti, dupa ce la inceputul anului a depasit pragul de control de 33% din actiuni.
Sursa: Ziare.com
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...