Potrivit datelor neoficiale, ING Fond de Pensii, Aviva si Generali Fond de Pensii au atras pana acum cele mai multe semnaturi. Dupa primele cinci saptamani de la startul pensiilor private, primele 10 companii au strans peste 45% din persoanele care au dreptul sa participe. Compania Interamerican Fond de Pensii a strans, in cinci saptamani de la demararea sistemului pensiilor private obligatorii (pilonul II), peste 100.000 de participanti, fata de 28.132 de aderenti cat adunase in primele doua saptamani, situandu-se, intr-un clasament neoficial, pe locul cinci.
Interamerican isi propune sa atinga o cota de 10%-15% din piata fondurilor de pensii private obligatorii. Societatea care are aproape 15.000 de agenti autorizati administreaza un fond de pensii cu profil de risc mediu si nu percepe taxa de administrare a activelor pentru 2008 - 2009. Practic, neperceperea acestei taxe este elementul care diferentiaza compania de competitorii sai.
`Piata este deja dominata de un numar limitat de jucatori`, spune Besim Jawad, presedinte al Interamerican Pensii. Din cele 18 societati autorizate, doua nu raportasera nicio adeziune, ceea ce confirma speculatiile din piata conform carora, dupa cel mult un an de zile de la demararea sistemului vor fi doar maxim 8 - 10 jucatori.
Pe primele trei locuri din piata se situeaza, potrivit datelor neoficiale, ING Fond de Pensii, urmat de Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat si de Generali Fond de Pensii SA, cu 31.003 de participanti (6,8%).
Numarul angajatilor care au aderat la un fond de pensii privat obligatoriu (pilonul II) depaseste 1,5 milioane de persoane, ceea ce reprezinta circa 45% din totalul persoanelor eligibile, respectiv 3,4 milioane de persoane, a mai spus Jawad. El a afirmat ca, in conditiile in care aproape jumatate din numarul persoanelor eligibile au aderat, este putin probabil ca ierarhia pe pilonul II sa cunoasca schimbari profunde pana la finele campaniei de aderare.
Dubla semnatura poate periclita sistemul
In opinia liderului companiei olandeze, membra a Eureko Group, dubla adeziune si redistribuirea ar putea periclita sistemul pensiilor private. `Daca vor fi foarte multi oameni redistribuiti sau ajunsi la loterie, inseamna ca este in pericol chiar legitimitatea sistemului de pensii`, afirma Besim Jawad. Solutia gasita de acesta ar fi un set nou de reglementari, care se asteapta de la arbitrul pensiilor, entitate informata deja cu privire la acest aspect.
Un articol de: Oana Grecea
Integral in Adevarul
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...