Peste 120 de milioane de euro lipsesc din conturile pensiilor private ale romanilor, dupa ce o parte din angajatori a "uitat" sa mai plateasca aceste contributii, din cauza lipsei lichiditatilor.
Desi, in prezent, angajatorii sunt obligati sa plateasca, in fiecare luna, contributia angajatului catre fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II), unii nu se conformeaza.
Astfel, exista 1,37 de milioane de romani in contul carora nu au mai intrat banii, in ultimele luni, in crestere fata de numarul de 961.000 de oameni, inregistrat in luna mai a anului trecut.
Din aceasta cauza, persoanele respective vor avea o pensie mai mica, lipsind 123 de milioane de euro din conturile de pensii private.
Acest numar creste de la o luna la alta. Din cauza crizei economice, tot mai multe companii au probleme cu lichiditatile si intarzie plata contributiilor la fondurile de pensii.
"Fondurile de pensii colecteaza mai putini bani, iar oamenii ar trebui sa fie interesati de acest lucru, de situatia pensiei, si sa verifice daca li se vireaza contributiile", a declarat Simona Ditescu, directorul general al BCR Pensii, pentruZiarul Financiar.
"Daca nu se platesc acum bani, pensia lor va fi afectata, de aceea angajatii trebuie sa se asigure ca firmele la care lucreaza depun declaratiile privind asigurarile sociale", a adaugat Ditescu.
Peste 28% din cei 4,8 milioane de romani care ar trebui sa cotizeze pentru pensiile private obligatorii nu beneficiaza de acest lucru, angajatorii lor uitand sa vireze acesti bani lunar.
Din mai 2008, nu s-au virat, in fiecare luna, intre 7 si 11 milioane de euro.
De asemenea, cresterea ratei somajului reprezinta o adevarata problema si pentru fondurile de pensii, acestea pierzand din ce in ce mai multi bani, avand in vedere ca somerii nu cotizeaza pentru pensiile private.
"Se vede deja in piata pensiilor private problema somajului. Am observat ca a scazut si numarul clientilor repartizati aleatoriu, deoarece nu se mai fac angajari. Aproape s-a injumatatit numarul lor", a spus directorul BCR Pensii.
Mutari pe piata pensiilor private
Desi a trecut putin timp de la inceperea obligativitatii platii pensiilor private, au inceput, deja, miscarile in piata, efectuandu-se mai multe vanzarii si achizitii.
Saptamana trecuta, Aegon a preluat participatia de 50% detinuta de BT la fondul de pensii BT Aegon. Tranzactia, de 11 milioane de euro, fusese avizata de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), in luna aprilie.
Pe de alta parte, BCR Pensii de abia a depus dosarul la CSSPP, in vederea preluarii fondului de pensii private OTP, unul dintre cele mai mici din piata, cu doar 23.000 de clienti.
Cu toate acestea, numarul reprezinta mai multi clienti decat ar putea castiga BCR prin forte proprii, fara a se lua in considerare oamenii care sunt repartizati aleatoriu (cei care nu au optat pentru nici unul dintre fondurile existente), potrivit directorului general al BCR Pensii.
Potrivit unor surse din piata, BCR ar urma sa achizitioneze si fondul Prima Pensie, care are 22.000 de clienti.
Majorarea cotei a fost amanata
Tot din cauza lipsei banilor, Guvernul a luat decizia sa nu mai fie majorata, in acest an, cota de 2%, ce trebuie depusa pentru pensiile private.
Planul initial prevedea ca, in fiecare an, aceasta contributie sa creasca cu 0,5%, pana se ajungea la nivelul de 6%.
Prima majorare va avea insa loc de abia in 2010, pana la 2,5%.
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...