Circa 60% din angajatii care au aderat la fondurile de pensii obligatorii au castigat intre 150 si 500 de euro in aprilie, fata de o medie pe economie de 480 de euro brut. Majoritatea angajatilor care au aderat la fondurile de pensii obligatorii au virat in aceasta luna contributii cuprinse intre 3 si 10 euro, arata datele furnizate ZF de catre fondurile de pensii Aviva, BCR, BT Aegon si Omniasig.
Fondurile de pensii au incasat pe 20 iunie a doua runda de contributii de la clienti, in valoare totala de 28,2 milioane de euro, cu 17% peste nivelul din luna mai.
Aceste contributii sunt aferente lunii aprilie, dupa ce in mai au fost incasati banii pentru luna martie.
Contributiile la fondurile de pensii obligatorii reprezinta 2% din veniturile brute ale salariatilor, ceea ce inseamna ca majoritatea clientilor celor patru fonduri analizate au castigat intre 150 si 500 de euro brut in aprilie.
La BCR, de exemplu, fond care in a doua runda de contributii a incasat 0,85 de milioane de euro, circa 57% din clienti au virat intre 3 si 10 euro, ceea ce inseamna ca au avut venituri brute intre 150 si 500 de euro. Participantii cu contributii intre 10 si 20 de euro reprezinta 15,7% din total, iar cei care au virat intre 20 si 50 de euro - circa 7%.
Fondul are peste 125.000 de participanti, insa viramente s-au efectuat doar pentru 98.500 de clienti, arata datele Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), ponderea conturilor goale fiind de peste 21%. In luna iunie, BCR a avut 52 de clienti cu contributii de peste 200 de euro, adica venituri care au depasit 10.000 de euro brut in aprilie.
Cea mai mare contributie incasata a fost de circa 5.170 de euro, care corespunde unor venituri brute de 258.700 de euro. La fondul administrat de BT Aegon, numarul opt pe piata pensiilor obligatorii, clientii cu contributii intre 3 si 10 euro reprezinta aproape 60% din totalul celor cu viramente.
Aproape 16% din angajati au virat sume intre 10 si 20 de euro, iar 6% au platit peste 20 de euro fondurilor obligatorii in aceasta luna. BT Aegon a incasat la data de 20 iunie 0,75 milioane de euro.
Si in cazul fondului administrat de Omniasig circa 60% din clienti au virat intre 3 si 10 euro, iar 13% - intre 10 si 20 de euro.
Doar 14 clienti ai fondului au platit mai mult de 200 de euro in aceasta luna, cea mai mare contributie fiind de 401 euro, aferenta unui venit brut de 20.000 de euro in aprilie. Omniasig este al zecelea jucator din piata, cu incasari de 0,32 milioane de euro in aceasta luna. Un sfert din cei circa 64.000 de clienti ai fondului nu au virat insa contributii in aceasta luna, cea mai frecventa cauza fiind intarzierea depunerii declaratiilor privind contributiile de pensie la CNPAS de catre angajator.
La fondul Aviva, structura portofoliului de clienti in functie de contributii este usor diferita.
Un articol de angela Placinta
Integral in Ziarul Financiar
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...