PESTE JUMATATE DIN FIRME VOR SA LE DEA PENSII PRIVATE ANGAJATILOR


Data: 17.10.2008

Mai mult de jumatate din companiile de pe piata locala intentioneaza sa le ofere in perioada urmatoare pensii facultative (pilonul III) angajatilor, potrivit studiului PayWell Romania 2008, realizat de compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC).

Studiul, prezentat recent la Conferinta Nationala de Pensii Private, organizata de Media XPRIMM, arata ca 59% din firme au in plan sa le acorde angajatilor pensii facultative, 43% se gandesc sa le ofere ca beneficiu activitati sportive, 41% intentioneaza sa acorde beneficii flexibile, 29% - servicii medicale si tot atatea asigurari de viata, iar 11% - cantina.

La realizarea acestui studiu au participat 250 de companii din 14 domenii de activitate.


Printre beneficiile pe care companiile deja le acorda angajatilor se numara tichetele de masa (78% din companii), activitatile sociale (77%), cadourile pentru ocazii speciale (74%), racoritoare si cafea (60%), program flexibil (44%), abonament la o clinica medicala privata (42%), produse ale companiei la pret redus (40%), asigurare de viata sau accidente (32%) si altele.

Pensii private acorda 7% din companii, acesta numarandu-se printre beneficiile acordate cel mai rar, alaturi de planurile de participare la actionariat si de participare la profit (cate 6% fiecare), beneficiile flexibile (5%), subventionarea abonamentului pentru internet (4%) si asistenta pentru copiii angajatilor (3%).

In ultimii ani, structura pachetelor salariale s-a modificat in sensul cresterii ponderii beneficiilor si a bonusurilor salariale, arata studiul PayWell. Daca in 2004 salariul fix reprezenta 75% din pachet, bonusul variabil 13%, cel fix 5%, iar alte beneficii 7%, anul acesta pachetele arata astfel: 65% salariu fix, 20% bonus variabil, 4% bonus fix si 11% diverse beneficii.

Dintre beneficiile acordate de companii angajatilor, cea mai mare crestere fata de 2007 au inregistrat-o pensiile private facultative, de 233%. Asigurarile de viata au urcat cu 96%, iar serviciile medicale - cu 92%.

Pentru a face o comparatie cu tarile din regiune, studiul arata ca in Slovacia 82% din companii le dau pensii facultative angajatilor, in Cehia 77%, iar in Ungaria 20%.

Pensiile facultative sunt privite ca un instrument foarte bun de fidelizare a angajatilor, iar vanzarile catre companii ar putea creste anul viitor, cand deductibilitatea fiscala se va dubla, ajungand la 400 de euro pentru angajator si 400 de euro pentru angajat.

Un studiu realizat de compania Mednet arata ca 21,4% din angajatii din Bucuresti au avut pana acum mai mult de trei locuri de munca, in timp ce in provincie 16,5% sunt in aceasta situatie. In Capitala, numarul mediu de ani petrecuti la un loc de munca este de 4,94 in cazul celor angajati in sectorul privat, in timp ce la stat este mult mai mare, de 10,16. In restul tarii, un angajat sta in medie 6,17 ani la un job din mediul privat si 10,73 ani la stat. Potrivit studiului Mednet, un sfert din angajatii din Bucuresti intentioneaza sa isi schimbe locul de munca in urmatorul an, fata de 19% in provincie. In general, cauta un alt job angajatii cu un venit mai mic de 1.000 de lei pe luna, care lucreaza intr-o companie privata, dar nu in domeniul pentru care au studiat.

Cercetarea a fost realizata in perioada 1-15 septembrie, pe baza unor interviuri telefonice realizate cu 374 de persoane din tara si 388 din provincie.

Sursa:

Ziarul Financiar



Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor