PENSIILE PRIVATE SUNT GARANTATE, DAR NU SE STIE CU CAT


Data: 13.08.2007

Spre deosebire de fondurile de garantare din sistemul bancar, fondul de garantare a pensiilor private nu va avea un plafon maxim fix de despagubire. Fondul de garantare din sistemul pensiilor private va acorda compensatii participantilor si beneficiarilor fondurilor de pensii aflate in situatie de insolvabilitate, potrivit unui proiect de norma elaborat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Insa limita maxima de compensare nu este deocamdata decisa, ci va fi stabilita de Comisie in termen de sase luni de la infiintarea Fondului de garantare. Mai mult, acest plafon nu va fi fix, urmand sa fie reactualizat semestrial de Comisie.

`Fondul de garantare din sistemul pensiilor private va compensa participantii si beneficiarii la fonduri de pensii private in situatiile din care rezulta incapacitatea unui administrator sau furnizor de pensii private de a plati drepturile banesti cuvenite participantilor si beneficiarilor. Fondul de garantare va compensa nediscriminatoriu participantii si beneficiarii unui fond de pensii private in limita unui plafon maxim calculat de fond si aprobat de Comisie. Acest plafon va fi comunicat in maximum sase luni de la data infiintarii Fondului de garantare, el reactualizandu-se semestrial`, se spune in proiectul de norma privind constituirea, organizarea si functionarea Fondului de Garantare din sistemul de pensii private, elaborat de CSSPP.

Cu alte cuvinte, cei care vor contribui la fonduri de pensii private vor primi compensatii in eventualitatea nefericita in care un fond va da faliment. Insa, momentan, nu se stie cat din drepturile lor banesti, constand in contributii depuse plus randamentul investitional al acestora, va putea fi recuperat prin Fondul de garantare. Din acest punct de vedere, definitia compensatiei pe care Fondul de garantare are datoria de a o plati participantilor este ambigua. Compensatia este definita, in proiectul de norma, ca `suma care se plateste de catre Fondul de garantare, pana la concurenta obligatiei totale a membrului Fondului fata de participantul/beneficiarul unui fond de pensii administrat de acesta, fara a depasi plafonul de compensare`. Plafonul de compensare fiind `nivelul maxim al compensatiei pentru fiecare participant/beneficiar`.

Plafonul de compensare, reactualizat semestrial

`Nivelul plafonului de compensare va fi calculat, pe baze actuariale, in functie de valoarea totala a activelor nete din sistem si de activele nete ale fiecarui fond de pensii private in parte, urmand sa reprezinte o suma fixa, care va fi reactualizata semestrial`, a declarat, pentru SFin, presedintele CSSPP, Mircea Oancea. Potrivit acestuia, plafonul de compensare va fi reactualizat din sase in sase luni intrucat profilul de risc al pietei in ansamblu si al fiecarui fond de pensii in parte fluctueaza permanent.

In prezent, legislatia pensiilor private prevede ca viitorilor beneficiari de pensii private li se garanteaza suma totala a contributiilor lunare la fonduri, din care se scad comisioanele percepute de administratori.

`Dupa adoptarea normei, ii asteptam pe administratorii de fonduri cu un dosar de infiintare a societatii de administrare a Fondului de garantare, care va fi supus aprobarii Comisiei. Daca nu vor face asta, exista posibilitatea ca societatea sa fie infiintata chiar de Comisie, iar administratorii doar sa o capitalizeze. Credem insa ca societatile de administrare ar prefera sa elaboreze chiar ele structura de organizare si gestiune a Fondului de garantare`, a mai spus Mircea Oancea.

Organizare

Administratorii de fonduri si furnizorii de pensii private, atat obligatorii, cat si facultative, autorizati de CSSPP sunt obligati sa participe, ca actionari ai Fondului de garantare, la constituirea acestuia. Fondul de garantare se va constitui sub forma unei societati pe actiuni, scopul sau fiind protejarea drepturilor participantilor la fonduri de pensii private, atat obligatorii, cat si facultative. Resursele banesti atrase de fond vor fi folosite doar in aceste scopuri reparatorii, precum si pentru acoperirea cheltuielilor legate de administrarea si functionarea Fondului de garantare.

Societatea care va administra Fondul nu va acorda dividende, iar profitul ramas dupa plata taxelor si impozitelor va fi repartizat in fonduri suplimentare de rezerva, intr-un fond de dezvoltare si investitii, precum si in sprijinirea dezvoltarii pietei pensiilor private, potrivit proiectului de norma. Disponibilitatile Fondului vor fi plasate in instrumente financiare ale trezoreriei statului sau derulate prin aceasta: titluri de stat, depozite purtatoare de dobanda si orice alte instrumente financiare stabilite prin norme ale Comisiei.

Capitalizare

Potrivit proiectului de norma al CSSPP, companiile care vor activa in domeniul pensiilor private vor contribui cu echivalentul in lei al sumei de 10.000 de euro la constituirea capitalului social al societatii care va administra Fondul de garantare a pensiilor private. La aceasta se va adauga o contributie initiala, care va trebui sa reprezinte cel putin 1% din capitalul minim corespunzator obiectului de activitate autorizat, dar nu mai putin decat echivalentul in lei al sumei de 50.000 de euro, calculat la cursul BNR din ziua efectuarii platii.

CSSPP a mai propus, in proiectul de norma, ca sumele lunare care vor fi platite de membrii Fondului pentru capitalizarea acestuia sa se calculeze prin aplicarea unei cote procentuale la valoarea activelor nete administrate. Cuantumul acestui procent urmeaza sa fie stabilit de Consiliul de Administratie al Fondului.

Asiguratii primesc integral despagubirile in caz de faliment al asiguratorilor

Fondul de garantare a asigurarilor este destinat protejarii asiguratilor, beneficiarilor asigurarii, precum si tertelor persoane pagubite, in cazul in care societatea asiguratoare se afla in stare de insolvabilitate. Fondul se constituie prin contributia tuturor asiguratorilor si este administrat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), prin departamentul Fond de Garantare.
In 2006, cotele procentuale pentru contributia asiguratorilor la Fondul de garantare au fost de 0,5% pentru activitatea de asigurari de viata si de 1% pentru asigurarile generale, procente aplicate volumului de prime brute subscrise din activitatea de asigurare directa.

CSA a decis, la sfarsitul anului trecut, sa diminueze cotele de contributie ale asiguratorilor la Fondul de garantare, de la 0,5 la 0,3% pentru asigurarile de viata si de la 1 la 0,8% pentru asigurarile generale. Decizia a fost justificata prin intarirea capacitatii de supraveghere prudentiala a CSA, precum si prin consolidarea capacitatii financiare a societatilor de asigurare.

Depozitele bancare sunt garantate in limita a 20.000 de euro

Fondul de garantare a depozitelor din sistemul bancar acorda compensatii detinatorilor de depozite bancare, in caz de faliment al institutiilor de credit, in limita unui plafon de 20.000 de euro. Plafonul a fost majorat de la 1 ianuarie 2007, dupa ce, in 2006, cuantumul acestuia a fost de 15.000 de euro.

Fondul garanteaza depozitele detinute de rezidenti si nerezidenti, in lei sau in valuta convertibila, inclusiv dobanda datorata. Plata compensatiilor se face in termen de trei luni de la data deschiderii procedurii falimentului institutiei de credit. Fondul poate plati compensatii si dupa acest termen, dar nu mai tarziu de trei ani de la data inceperii efectuarii platilor.

Toate institutiile de credit autorizate de BNR sa primeasca depozite de la public au obligatia de a participa la schema de garantare a depozitelor, cu exceptia sucursalelor din Romania ale bancilor cu sediul in state membre ale UE.

Un articol de: Adrian Mosoianu

Integral in Saptamana Finaciara

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor