Cresterea numarului de pensionari si scaderea persoanelor active reprezinta principala cauza a crizei sistemului de pensii de stat. In plus, este cunoscut faptul ca statul este un prost administrator. Asa s-a ajuns ca legiuitorul sa impuna pe piata romaneasca a muncii sistemul de pensii private. Acesta are 3 piloni, dintre care unul este obligatoriu. Pilon 2 - Privat Obligatoriu este sistemul individual de `contributii definite`, bazat pe o parte a contributiei individuale din sistemul public de stat. Contributiile individuale vor fi acumulate intr-un cont individual deschis la un furnizor de pensii private obligatorii.
Conform actualului sistem de pensii, toate contributiile efectuate pentru sistemul asigurarilor sociale sunt virate catre plata pensiilor actualilor pesionari. Practic, nimic din ceea ce viram in acest moment catre CAS, nu se acumuleaza intr-un cont personal.
Principiile de functionare care stau la baza Pilonului II sunt urmatoarele:
- opereaza pe principiul acumularii contributiilor lunare;
- nivelul contributiilor: Angajat (doar acesta poate contribui): 2% din baza de calcul. Aceasta nu va reprezenta o contributie suplimentara, fiind virata automat din cei 9.5% ce reprezinta contributia la schema de pensii de stat obligatorii, in primul an. Aceasta contributie va creste pana la 6% cu 0.5% pe an (timp de 8 ani).
- contributia este lunara si:
- obligatorie: pentru persoanele pana in 35 de ani ce sunt inregistrate in sistemul public de pensii conform legii 19/2000;
- optionala: pentru persoanele pana in 45 de ani, care contribuie insa la sistemul public de pensii si nu se afla in prima categorie mentionata.
Fiecare participant va avea un cont individual de pensii deschis la fondul Companiei de pensii la care adera, in care se vor acumula contributiile virate lunar, transformate in unitati de fond (la valoarea la zi a unitatii).
Momentul si formula de alocare a contributiei
Contributia va fi transformata in unitati de fond in ziua imediat urmatoare zilei in care banii au fost inregistrati in sistemul de administrare.
Nr. Unitati de fond = (contributie totala - comision de administrare) / valoarea unitatii de fond = contributie neta/valoarea unitatii de fond
Fiecare fond privat de pensii isi stabileste valoarea unitatii, dar, se stie ca aseasta ar putea sa fie la nivelul a 10 ron.
Redactia BursaAsigurarilor.ro
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...