Cele sapte fonduri de pensii private facultative (pilonul III) de pe piata au avut anul trecut randamente intre minus 22,6% si plus 6,6%, in conditiile in care primele contributii au fost colectate in luna iunie. Randamentele au fost calculate intre data lansarii, aceeasi pentru patru din cele sapte fonduri, si data de 21 decembrie, ultima raportare oficiala de anul trecut. Cele mai mari randamente le-au inregistrat cele doua fonduri de pensii facultative administrate de ING Asigurari de Viata: ING Optim (6,6%) si ING Clasic (6%), acestea fiind urmate de cele doua fonduri gestionate de Allianz-Tiriac: AZT Moderato (3,1%) si AZT Vivace (1,7%), in conditiile in care datele de lansare ale fondurilor au fost diferite.
Patru dintre cele sapte fonduri au fost lansate in luna iunie a anului trecut, cand au colectat si primele contributii (ING Clasic, Aviva Pensia Mea, AZT Moderato si BCR Prudent), restul de trei fonduri fiind lansate ulterior: AZT Vivace in august, ING Optim in septembrie si OTP Strateg in luna octombrie. Toti administratorii de pensii facultative sunt jucatori si pe piata pensiilor obligatorii, unde aderarea se incheie pe 17 ianuarie.
Fondurile de pensii facultative au plasat deocamdata aproape toti banii clientilor in depozite bancare, asteptand sa atinga o masa critica pentru a diversifica plasamentele si a se indrepta catre portofoliul-tinta. Potrivit legislatiei pietei, fondurile de pensii facultative pot plasa banii in ce instrumente doresc pana ating active nete de un milion de lei, prag de la care au un interval de 90 de zile in care trebuie sa diversifice investitiile si sa se alinieze la portofoliul-tinta.
La finele anului trecut, patru dintre cele sapte fonduri depasisera pragul milionului de lei, fiind in curand obligate sa investeasca potrivit prospectului de emisiune.
Diversitatea randamentelor de pe piata este data nu de plasamentele diferite, ci in principal de data diferita de start a fondurilor, dar si de strategia diferita a unor administratori. Gestionarii fondurilor s-au intrecut in 2007 cu promotiile pentru fondurile de pensii facultative, renuntand sa mai perceapa anumite comisioane, pentru a stimula randamentul fondurilor.
ING Viata, care administreaza doua fonduri de pensii facultative, a dat tonul si a anuntat ca nu va percepe comisionul de administrare si alte comisioane pentru fondurile sale pana cand activul fiecaruia nu atinge 7 milioane de lei. Allianz-Tiriac a urmat indeaproape strategia ING, anuntand ca nu va percepe temporar unele comisioane si reducand chiar comisionul de administrare al celor doua fonduri.
Desi ING Viata a fost liderul pietei de pensii facultative in primele saptamani, Allianz-Tiriac a recuperat rapid si a devenit lider pana spre finele anului. Dupa numarul de participanti, Allianz-Tiriac pastreaza prima pozitie si acum, insa dupa activul net BCR Asigurari de Viata a luat fata celor de la Allianz, datorita deciziei Erste de a plati contributii de pensii facultative pentru aproximativ 10.000 de angajati ai grupului BCR.
Per total, aproape 51.000 de romani contribuiau pentru o pensie facultativa intr-unul dintre cele sapte fonduri de pe piata la data de 21 decembrie anul trecut. Activele fondurilor totalizau la aceasta data 2,9 mil. euro. Piata de pensii facultative a evoluat mult sub asteptari anul trecut, jucatorii avand inainte de lansarea sistemului estimari de circa 250.000 de clienti si active de 30-40 mil. euro pentru finele lui 2007.
Liderii randamentelor de pe piata de pensii facultative, ING si Allianz-Tiriac, sunt si companiile de pensii private obligatorii (pilonul II) cu cei mai multi clienti atrasi dupa primele trei luni. Astfel, ING avea aproape 959.000 de clienti atrasi in primele trei din patru luni, fiind lider detasat, iar Allianz-Tiriac, compania de pe locul 2, avea aproape 750.000 de clienti. Si ceilalti trei administratori de pensii facultative (Aviva, BCR si OTP) sunt implicati pe piata pensiilor obligatorii, ocupand locurile 4, 8, respectiv 12.
Un articol de: Mihai Bobocea
Integral in Ziarul Financiar
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...