Pensiile private au un concurent: asigurarea unit-linked


Data: 23.03.2007

Pensia privata poate avea un randament mediu anual de 7%, in timp ce la asigurarea unit-linked cresterea poate fi si de 20-30% anual. Asigurarile private de pensii au un concurent de temut pe piata asigurarilor din Romania. Este vorba despre asigurarea unit-linked, care prezinta doua avantaje: este si asigurare, dar aduce si profit.

In plus, daca la asigurarile private de pensii venitul nostru va depinde de managerii fondului de pensii, in cazul asigurarilor unit-linked noi ne putem creiona viitorul. Totul depinde de rezistenta noastra la risc.

Cum e la pensia privata

Functionarea pilonului al treilea (n.r. - sistemul pensiilor facultative, finantat din contributiile suplimentare si optionale ale celor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor) va atrage potrivit specialistilor 200.000-300.000 de participanti in sistem. Legislatia prevede ca o persoana poate contribui la sistemul de pensii facultative cu maximum 15% din venitul brut si poate beneficia de pensie la implinirea virstei de 60 de ani.

Totodata, se mentioneaza ca orice contributie in acest sistem este deductibila fiscal in limita a 200 de euro (de la angajator) si 200 de euro (de la angajat). Conform unor calcule ale operatorilor din piata, o contributie lunara de 20 de euro, pe o perioada de 25 de ani in acest sistem, va genera o pensie de 140 de euro timp de 15 ani, in cazul fondurilor de pensii facultative.

Observatorii pietei considera ca un randament mediu anual de 7% in euro ar fi unul foarte bun, iar randamentele fondurilor de pensii vor depinde mult de profesionalismul administratorilor.

Cum e la unit-linked

Asigurarea unit-linked prezinta doua avantaje: este si asigurare, dar aduce si profit. Cu alte cuvinte, clientul are asigurare de viata, dar banii sai nu merg doar in acoperirea riscului. Compania de asigurare care a vindut produsul pune deoparte din acesti bani si ii administreaza, cu randamente cit mai mari. In plus, ne putem retrage banii atunci cind dorim. Avantajul unei asigurari de tip unit-linked consta in faptul ca profitul asteptat este mai mare decit in cazul unei asigurari traditionale.

Astfel, la sfirsitul perioadei de economisire, banii investiti se vor putea intoarce fie toti deodata, fie sub forma unei pensii private. Cel mai bun randament al unui produs de tip unit-linked a fost anul trecut de 31%, inregistrat de un fond denominat in lei, administrat de Interamerican si care plaseaza aproximativ 70% din activele fondului in actiuni listate pe bursa de la Bucuresti (inclusiv pe piata Rasdaq).

Pensia facultativa, amenintata de TVA

Pentru ca in noul Cod fiscal Ministerul Finantelor a omis sa scuteasca de la plata TVA pensiile private, romanii s-ar putea trezi in situatia de a plati TVA.

`Ministerul Finantelor nu a prevazut in noul Cod fiscal ca pensiile private, atit cele facultative, cit si obligatorii, sint scutite de TVA, asa cum se intimpla in cazul asigurarilor de viata, a plasamentelor in fonduri deschise de investitii sau depozitele bancare.

Si atunci Finantele ar putea decide ca sint purtatoare de TVA`, ne anunta Eugen Voicu (foto), presedintele Certinvest, societate de administrare a fondurilor private. `Noi am trimis o scrisoare la Ministerul Finantelor pe aceasta tema, dar nu am primit inca un raspuns`, mai adauga Voicu. Avantajul acestui gen de contributii trebuia sa fie tocmai deductibilitatea fiscala, acordata in limita a 200 de euro pe an atit pentru angajator, cit si pentru angajat.

Numai ca plata TVA implica o majorare cu 1% a comisioanelor de administrare practicate de administratorii de fonduri, stabilite initial la maximum 5%. `Banii pentru TVA cred ca vor veni tot din contributiile oamenilor`, mai spune Eugen Voicu.

Din 2008, pilonul II de pensii

Daca sistemul pensiilor private facultative a intrat deja in vigoare, de la 1 ianuarie 2008 va debuta sistemul II, adica pensia privata obligatorie. Aceasta este, de fapt, o parte a pensiei de stat, administrata privat.

In prezent, fiecare angajat plateste pentru pensia de stat 9,5% din salariu. Incepind de anul viitor, o parte, mai precis 25% din cei 9,5%, vor fi transferati catre o companie privata de pensii (adica 2%). Aceasta inseamna ca o parte din pensia de stat va fi administrata de companiile private de pensii. Indicele de pensie privata de 2% va fi majorat gradual la 6% pina in 2016 sau chiar mai devreme.

Procentul va fi transferat automat de catre angajatori catre societatea de pensii pe care o va alege fiecare. Deci, la acest sistem noi nu platim nimic in plus pentru o pensie obligatorie, administrata privat. Aceasta contributie la pensia de stat administrata privat este obligatorie, potrivit legii, pentru toti angajatii care vor avea sub 35 de ani in momentul adoptarii legii.
Un articol de: Dan Odagiu

Sursa: Cotidianul

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor