Activele fondurilor de pensii obligatorii (pilonul II) ar putea ajunge la 430 mil. euro (1,9 mld. lei) pana la sfarsitul lui 2010, potrivit unui studiu privind evolutia sistemului de pensii private, realizat de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) la cererea Guvernului. Se estimeaza ca numarul angajatilor care vor adera la un fond de pensii obligatorii va fi de 2,7 milioane in 2008, urmand sa creasca pana la 4,7 milioane in 2020, cand valoarea capitalizata a activelor atrase de aceste fonduri de pensii va atinge 24,4 mld. euro (peste 75,5 mld. lei).
Judecand dupa experienta altor tari in care sistemul de pensii private este deja operational, Comisia apreciaza ca 70% din contributiile platite de angajati vor fi investite in titluri de stat, 15% - in actiuni si tot atat in depozite.
`Randamentul asteptat din ipoteza cu privire la alocarea intersectoriala a contributiilor nete ramase dupa plata comisionului total este de aproximativ 8%, (...) asemanator cu rata medie de profitabilitate estimata a se inregistra in anii urmatori in economia romaneasca`, arata studiul CNP.
Acest randament a fost calculat dupa deducerea comisionului de management si a celui operational din contributii.
`Aplicarea acestor taxe asupra contributiilor conduce la diminuarea neta a fondurilor care raman pentru a fi investite. Din comisionul operational sunt suportate cheltuielile de functionare a fondurilor de pensii. Din acestea, cele mai importante sunt cheltuielile de administrare si tinere a contabilitatii (aproximativ 60% din cheltuieli) si cele de plata a salariilor (7-8%)`, potrivit cercetarii realizate de CNP.
In majoritatea statelor in care au fost introduse pensiile private, administratorii fondurilor au politici de investitii prudente si plaseaza mai mult de jumatate din contributii in titluri guvernamentale si foarte putin in actiuni.
In Danemarca, Finlanda, Norvegia, Polonia, Spania si Estonia ponderea investitiilor in titluri de stat este cuprinsa intre 50 si 60%, iar in Austria, Cehia, Ungaria, Coreea, Mexic, Turcia, Bulgaria, Columbia si Slovenia - intre 72 si 85%. Doar in tari ca Olanda, Marea Britanie sau Statele Unite fondurile de pensii sunt mai riscante, iar ponderea actiunilor in portofoliul administratorilor depaseste 30%.
`In 2003, in Belgia si Canada, titlurile emise de fondurile mutuale au fost predominante in structura de ansamblu a activelor fondurilor de pensii cu detineri de 75% si respectiv 36,7%`, arata cercetarea realizata de CNP.
In 2008, sumele nete (fara comisioane) transferate fondurilor de pensii obligatorii vor depasi 200 mil. euro (668 mil. lei), ele urmand sa creasca la 2,8 mld. euro (peste 8,8 mld. lei) anual in 2020.
Aceasta evolutie se va datora majorarii numarului de salariati care vor intra in sistem, dar si cresterii sumelor virate cu 0,5 puncte procentuale pe an, de la 2% din contributia datorata statului in 2008 pana la 6% in 2016.
`Aplicarea fondurilor de pensii administrate privat beneficiaza de avantajul unei cresteri economice ridicate: pe termen mediu, pana in 2013, PIB va creste cu un ritm mediu de 5,8% fata de anul 2005. Pe termen lung, pana in anul 2020, PIB va creste cu un ritm mediu de 5,7% fata de anul 2005. Aceasta crestere economica se va reflecta in cresterea numarului de salariati si implicit a contribuabililor`, se precizeaza in studiu.
Pensiile obligatorii se vor lansa in august, cand salariatii in varsta de sub 35 de ani vor avea patru luni la dispozitie pentru a alege un fond in care sa transfere o parte din contributia de asigurari sociale datorata statului.
Pentru angajatii cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani, aderarea la un fond de pensii va fi optionala.
Studiile arata ca aproximativ jumatate din acestia vor alege sa contribuie la un fond de pensii din pilonul II.
`Optiunea de participare in sistem a celor care se incadreaza in grupa de varsta 36-45 ani s-a apreciat la nivelul de 50%, fata de 55%, conform unor studii CURS asupra opiniei populatiei privind reforma sistemului de pensii`, potrivit studiului Comisiei Nationale de Prognoza.
Angajatii care pana la sfarsitul lunii noiembrie nu se vor lasa convinsi de cei 100.000 de agenti de marketing care vor vinde pensii obligatorii vor fi distributi aleatoriu companiilor care activeaza pe aceasta piata, proportional cu numarul de clienti deja atrasi de acestea. Primele contributii vor fi colectate in ianuarie 2008.
Printre companiile care intentioneaza sa administreze pensii obligatorii se numara ING, BCR, Allianz-Tiriac Pensii Private, Aviva, Interamerican, Omniasig, BRD, compania slovena Prva si Banca Transilvania, in parteneriat cu societatea olandeza de asigurari de viata Aegon. O societate va putea administra un singur fond de pensii obligatorii si mai multe fonduri de pensii facultative (pilonul III).
Vanzarea pensiilor facultative a inceput deja, companiile autorizate fiind Allianz-Tiriac Pensii Private, Aviva, ING Asigurari de Viata si BCR Asigurari de Viata.
Sursa: Ziarul Financiar
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...