PENSIILE FACULTATIVE, PRIVITE CU REZERVE


Data: 05.09.2007

O cercetare sociologica realizata de MEDNET Marketing Research Center, la inceputul verii, releva impactul sistemului de pensii facultative (Pilonul III) in randul populatiei din mediul urban. Studiul a fost efectuat pe doua esantioane distincte, reprezentative pentru Bucuresti si pentru orasele mari, cu peste 100.000 de locuitori. Potrivit rezultatelor sondajului, doar o treime din oraseni sunt interesati sa-si suplimenteze veniturile pentru perioada pensionarii, afirmand fie ca vor contribui cu siguranta, fie ca vor lua in calcul contributia la un fond de pensii facultative.

In provincie, tinerii intre 18 si 30 de ani si-au manifestat intentia de a contribui la un astfel de fond intr-o masura mai mare (45,1%) decat persoanele intre 31 si 45 de ani (39,1%), in timp ce in Bucuresti nu exista diferente semnificative intre cele doua categorii de varsta. Mai putin interesati de subiect sunt cei trecuti de 45 de ani: 12% in Bucuresti si 17,7% in provincie. Acest lucru poate fi explicat prin faptul ca una dintre conditiile participarii la un fond de pensii facultative este plata minima a 90 de contributii lunare, astfel ca varsta maxima la care o persoana poate incepe sa contribuie la un astfel de fond este de 52 de ani si sase luni.

Rezultatele studiului MEDNET Marketing releva faptul ca tinerii sunt dispusi sa scoata mai multi bani din buzunar in acest scop: bucurestenii care au pana in 30 de ani ar plati, in medie, 134,7 lei/luna, iar cei din provincie, 110,8 lei/luna.

Daca in Bucuresti barbatii sunt dispusi sa plateasca lunar cu 22,3 lei mai mult decat femeile, in provincie, situatia sta altfel, in sensul ca femeile ar cotiza cu 6 lei mai mult decat barbatii. Valoarea contributiei se mareste o data cu cresterea nivelului de educatie, probabil, si ca o consecinta a faptului ca persoanele cu studii medii si superioare au acces la joburi mai bine platite.

Stimulente pe termen lung oferite angajatilor

Primele doua locuri in topul companiilor preferate pentru incheierea unui contract pentru pensia facultativa administrata privat sunt ocupate de ING, respectiv Allianz Tiriac, atat in Bucuresti, cat si in provincie.

`Bucurestenii care au indicat compania ING ar fi dispusi sa plateasca 129,6 lei/luna, cu 11,4 lei mai mult decat media obtinuta la nivelul esantionului total utilizat pentru locuitorii Capitalei`, precizeaza Lacramioara Laura Voinea, managing director la MEDNET Marketing Research Center. `In schimb, in provincie, media contributiei lunare pentru aceeasi institutie financiara este mai mica, respectiv 88,3 lei/luna`, adauga Lacramioara Laura Voinea.

ING se numara printre primii administratori de pensii facultative autorizati din Romania, cu doua fonduri: ING Clasic si ING Optim. Referitor la acest aspect, Radu Vasilescu, director general ING Fond de Pensii, explica faptul ca noutatea absoluta pe piata consta in garantia suplimentara oferita de fondul ING Optim, respectiv, plata cel putin a sumei contributiilor nete. Cu alte cuvinte, chiar si in situatia in care valoarea contului individual este mai mica decat totalul contributiilor efectuate, ca urmare a plasamentelor pe pietele financiare, ING va returna suma contributiilor platite, minus comisionul de administrare.

`Dat fiind momentul in care aceste produse au fost lansate, adica la mijlocul anului, majoritatea companiilor nu au prevazut in buget astfel de cheltuieli, motiv pentru care piata totala nu a inregistrat vanzari mari. Ne asteptam ca, incepand de anul viitor, pensiile private obligatorii, care vor fi deja pe piata, sa reprezinte o platforma care va stimula si vanzarea pensiilor facultative`, afirma Radu Vasilescu.

Comparativ cu alte tipuri de stimulente ce pot fi oferite de angajator, pensiile facultative, platite integral sau partial de acesta, reprezinta un beneficiu pe termen lung, cu efect de motivare, recompensare si fidelizare a angajatilor, astfel ca piata are un potential considerabil si din aceasta perspectiva.

Un articol de: Maria Vaschi

Integral in Capital

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor