Sumele plasate in actiuni listate sunt destul de reduse, fondurile de pensii facultative preferand investitiile in titluri de stat si depozite bancare. Fondul OTP Strateg, de exemplu, a plasat toti banii clientilor la banci.
Fondurile de pensii facultative (pilonul III) investesc cea mai mare parte a contributiilor incasate de la clienti in titluri de stat si depozite bancare, arata structura investitiilor din data de 31 mai, publicata recent de fiecare fond.
Fondurile de pensii facultative aveau la sfarsitul lunii mai circa 88.000 de participanti si active de 34,5 milioane de lei (circa 9,5 milioane de euro), potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
BCR Prudent, cel mai mare fond de pe piata la sfarsitul lunii mai, cu circa 22.000 de participanti, a plasat 81,5% din active in titluri de stat, iar restul in depozite bancare. Fondul a coborat saptamana trecuta pe locul doi in piata, dupa ce 13.600 de angajati ai Postei Romane au aderat la fondul ING Optim, care a trecut astfel pe primul loc, cu peste 25.000 de participanti.
Printre fondurile care au mizat pe actiuni se numara AZT Moderato si AZT Vivace. AZT Moderato a plasat in actiuni listate 15,5% din active, in timp ce majoritatea banilor - 58,3% - au fost plasati in titluri de stat. In depozite bancare compania a investit 8,5% din active, iar in obligatiuni corporative - 9%. In cazul AZT Vivace, fond cu un activ net de 4 mil. lei (1,1 mil. euro), ponderea plasamentelor in actiuni era mai mare la sfarsitul lunii mai, de 29,7%, dar si aici mai mult de jumatate din bani - 56,3% - au fost plasati in titluri de stat. In obligatiuni corporative fondul a investit 9,3% din active, iar in depozite bancare, aproape 5%.
Singurul fond de pe piata care a plasat toti banii clientilor intr-un singur instrument, si anume in depozite bancare, este OTP Strateg, administrat de OTP Garancia Asigurari. Acesta este cel mai mic fond, cu 308 clienti si active nete de 62.400 de lei (17.200 de euro) la sfarsitul lunii mai. Potrivit structurii investitiilor publicate de fond, OTP Strateg a plasat 100% din bani in depozite constituite la Banca Romaneasca si la BRD-SocGen.
Pentru investitiile pe care le face, fondul de pensii percepe anumite comisioane de la clienti, costuri pe care clientii nu le-ar plati in cazul in care si-ar depune singuri banii la banci, pentru ca bancile nu percep comisioane pentru depozitele retrase la scadenta. In cazul OTP Strateg, clientul suporta costul ca, de exemplu, comisionul de administrare, egal cu 3% din contributiile platite, care se incaseaza in momentul platii contributiilor de catre client. La acesta se adauga un cost de 0,175% pe luna din activul net al fondului de pensii, potrivit prospectului OTP Strateg, si alte costuri.
Un articol de: Angela Placinta
Integral in Ziarul Financiar
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...