Totalul activelor nete ale fondurilor de pensii private facultative se ridica la sfarsitul lunii octombrie la 2,93 milioane de lei, adica 857.000 de euro, pentru cele sapte fonduri de pensii active, potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Din luna mai de cand au inceput subscrierile pentru Pilonul III de pensii, fondurile au atras adeziunea a aproximativ 20.000 de persoane, inregistrand o crestere constanta, dar sub asteptarile administratorilor. Presedintele CSSPP, Mircea Oancea, a precizat ca volumul activelor fondurilor de pensii private facultative este `mult mai mic decat cel estimat initial`, dar ca exista premise de crestere pe criterii solide. `Ne as- teptam la o dublare a numarului de fonduri de pensii facultative, in 2008`, considera Oancea.
In momentul ultimei raportari, activau in piata sapte fonduri de pensii facultative AZT Moderato si AZT Vivace de la Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative, BCR Prudent administrat de BCR Asigurari de Viata, ING Clasic si ING Optim sub administrarea ING Asigurari de Viata, Pensia Mea de la Aviva Asigurari de Viata si OTP Strateg administrat de OTP Garancia Asigurari. Toate sapte fonduri au atras 2.934.226 de lei, din care 2.931 lei activ net. Adica fondurile au cheltuit in total inclusiv comisioanele de administrare 2.560 de lei. Din banii fondurilor se deduc comisioanele de administrare si de audit, restul cheltuielilor intrand in sarcina companiei de administrare, conform legislatiei.
Primul in top este AZT Moderato care a atras pana la sfarsitul lunii octombrie 7.930 de participanti si a ajuns la o valoare a activului net de 1.267.350 de lei. Este urmat de ING Clasic cu 4.528 de participanti si un activ net de 714.522 de lei. AZT Vivace este al treilea cel mai bine vandut produs de pensie facultativa, cu un activ net de 304.553 de lei si 2.981 de participanti.
Pensia Mea de la Aviva a atras 2.231 de participanti si a ajuns la un un activ de 343.917 lei, ING Optim are un activ net de 249.931 de lei si 1.853 de participanti, iar BCR Prudent 335 de participanti si un activ net de 45.127 de lei. Codasul OTP Strateg a facut prima raportare la CSSPP abia la jumatatea lunii octombrie si pana in prezent a afisat un numar de 73 de participanti si un activ net de 6.266 de lei.
In ceea ce priveste repartizarea activelor, plasamentele celor sapte fonduri de pensii private facultative sunt indreptate, intr-o pondere de 86%, spre depozitele bancare, restul reprezentand investitii in titluri de stat, potrivit CSSPP.
Un articol de: Cristina Manolache
Integral in Banii Nostri
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...