In prezent, salariul mediu net este de 1013 ron. La implinirea varstei de pensionare un roman primeste 501 ron pensie, daca are stadiul complet de cotizare. In cazul stadiului incomplet, aceasta se reduce pana la aproximativ 247 ron. Pentru invaliditate pensia este de 295 ron iar pentru urmas 177 ron. Evident sumele sunt mult prea mici pentru un trai decent. In aceste conditii, sistemul de pensii bazat pe administrarea contributiilor obligatorii pe care angajatii le vor plati catre fondurile private pare o solutie de viitor. Asta, daca romanii vor reusi sa lase in urma tragediile traite de pagubitii fondurilor de investii care au dat faliment in perioada anilor 90 precum si a, deja celebrelor, jocuri de intrajutorare. Un alt aspect extrem de important este gasirea solutiei eficiente de supraveghere si control a fondurilor de pensii acreditate astfel incat, peste 20 de ani sa nu vedem oameni disperati pentru ca au ramas fara bani de batranete.
Presupunand ca sistemul va fi implementat cu succes - desi se vorbeste deja despre o amanare de cel putin o luna de zile iar sindicatele au mai multe contestatii - iata cateva aspecte legate de modul in care oamenii vor beneficia de banii depusi obligatoriu la fondul de pensii pentru care au optat.
Etapa de beneficii incepe
1. La implinirea varstei de pensionare daca :
a) sunt indeplinite conditiile sistemului public de pensii pentru pensionare;
b) activul personal rezultat din administrarea de catre Fond a contributiilor lunare pentru pensia privata este cel putin egala cu suma stabilita (prin norme pe care le va stabili statul in viitor) pentru o pensie privata minima. In cazul in care aceasta conditie nu este indeplinita, Fondul va plati titularului de cont valoarea acestuia. Suma va fi achitata intr-o singura transe sau in mai multe, esalonate pe o perioada de 5 ani, asa cum va dori la momentul respectiv persoana in cauza.
2. In caz de invaliditate pentru afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii, definite potrivit legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, participantul poate obtine:
a) o suma unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maximum 5 ani, daca activul sau personal net, ca urmare a perioadei reduse de contributie nu este suficient pentru acordarea unei pensii private minime stabilite prin norme ulterioare;
b) pensie privata, daca activul sau personal net este suficient de mare.
Ce se intampla cu banii depusi, in caz de deces?
Pe numele mostenitorului legal va fi deschis un `cont de beneficiar`. Acesta va fi deschis la ultimul Fond la care a contribuit lunar, participantul decedat. Valoarea contului va fi acordata beneficiarului sub forma de plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maximum 5 ani. Plata drepturilor beneficiarilor se va face in termen de 10 zile de la solicitarea acestora.
Redactia BursaAsigurarilor.ro
Poate fi preluat doar cu acordul scris al www.bursaasigurarilor.ro
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...