Oricat de frica ti-ar fi de pensiile private, nu ai cum scapa! Statul a dat startul aplicarii legii prin care toti salariatii cu contract de munca si cu varste cuprinse intre 16 si 35 de ani sa adere la un fond privat de pensie. Sistemul are avantaje dar si dezavantaje. Sa incepem cu partile negative. O institutie a statului va supraveghea fondurile de pensii private (CSSPP - Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private) dar nu-ti va garanta ca acestea nu vor da faliment si nu vei ramane fara bani de batranete. Singurele garantii legale sunt cele legate de un procent insemnat din cotizatia depusa. Adica, din totalul banilor tai se scad comisioanele de administrare percepute de fonduri si alte taxe iar ce ramane, reprezinta suma garantata de fond, in caz de faliment. Atentie insa, suma garantata nu este indexata cu rata inflatiei! Vei avea insa si o garantie a performantei investitiei relative la piata. Formula de calcul a ratei de rentabilitate minima a tuturor fondurilor de pensii administrate privat din piata este calculata ca minimum dintre:
- 50% din media ratei de rentabilitate obtinute de toate fondurile de pensii administrate privat in ultimele 24 de luni;
- media ratei de rentabilitate obtinute de toate fondurile de pensii in ultimele 24 de luni minus 4%.
In cazul in care rata de rentabilitate a unui fond este sub rata de rentabilitate minima a tuturor fondurilor de pensii din
In aceste conditii, ce-i de facut? Nu prea multe, pentru ca nu te poti opune legii. Asa ca va trebui sa optezi totusi pentru unul dintre cele 7 fonduri acreditate. Daca nu o vei face de buna voie, atunci la finele anului vei fi repartizat de catre stat, cu ajutorul unui program computerizat. Altfel spus, repartizarea se va face in mod aleatoriu, riscand sa nu ajungi la cel mai credibil fond de pensii. Daca in primii 2 ani de functionare a noului sistem, o persoana renunta la serviciile fondului la care a aderat pentru a alege un altul, va fi obligat sa plateasca o penalizare. CSSPP nu a stabilit inca valoarea acesteia.
In contextul in care Romania nu are experienta in administrarea privata a pensiilor, alegerea se va face dupa ureche. Angajatorul nu are dreptul sa influenteze decizia salariatului. El va retine ca si pana acum cele 9,5 procente din salriul brut. Banii vor fi virati in acelasi cont al Casei de Pensii. Aceasta va distribui banii ulterior, conform adeziunilor angajatiilor. Exceptie fac avocatii, cadrele MApN si cei ai Ministerului de Interne, dar nu si `angajati` celor doua institutii. Somerii vor trebui sa completeze o adeziune la unul dintre fondurile de pensii daca se afla in perioada in care primesc indemnizatie de somaj.
In primul an numai 2 procente din salariul brut se vor duce catre fondurile private, acestea urmand sa creasca in urmatorii 8 ani pana la nivelul de 6% din salariul brut. Statul va continua sa administreze diferenta de 3,5% si sa-ti plateasca o pensie. Aceasta va fi insa tot mai mica, probabil cat un ajutor social.
Fiecare platitor va primi un cont personal de pensie pe care il va putea consulta oricand, afland daca angajatorul a virat sau nu contributia sa la pensie. In cazul societatilor rau platnice, acestea vor fi amendate de catre stat, iar sumele se vor imparti intre angajatii prejudiciati.
In consecinta, sistemul privat are si cateva avantaje, despre care vom mai vorbi. De retinut insa, ca nici un fond de administrare si investitii nu este infailibil. In Anglia, Grecia si Statele Unite exista fonduri de pensii private care sunt la un pas de faliment din cauza unor investitii riscante.
Redactia BursaAsigurarilor.ro
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...