Patru milioane de angajati vor avea o pensie privata obligatorie peste cinci ani


Data: 07.06.2007

Aproximativ patru milioane de salariati vor contribui la o pensie privata obligatorie si 810.000 vor contribui la o pensie facultativa peste cinci ani, estimeaza Interamerican Pensii. Circa 2,8-2,9 milioane de angajati vor intra in sistemul pensiilor obligatorii (pilonul II) chiar de anul acesta, inca un milion urmand sa li se alature pana in 2011. La pensiile facultative (pilonul III), 250.000 de clienti vor intra in sistem de anul acesta, numarul urmand sa creasca la 810.000 de participanti peste cinci ani.

Datele au fost prezentate in cadrul seminarului `Pensiile private: ce garantii sunt ca nu vom avea un nou caz FNI?`, organizat ieri de Ziarul Financiar in parteneriat cu Interamerican Pensii.
Desi toti reprezentantii pietei sunt optimisti in legatura cu startul pensiilor obligatorii, programat in luna august, exista unele ingrijorari cu privire la capacitatea institutiilor publice de a se coordona pentru a pune pe picioare sistemul informatic de evidenta si colectare a contributiilor participantilor.

`Legea nu a prevazut sursele de finantare a sistemelor informatice necesare CNPAS si ANAF`, a declarat Mariana Campean, presedintele Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS). Ea a mai spus ca incepand cu 2008, angajatorii vor face o singura declaratie de plata a tuturor contributiilor sociale, iar sistemul informatic care va vira 2% din salariul brut in administrare privata trebuie adaptat la aceasta noua reglementare.

`Vor exista unele probleme legate de dividerea contributiilor virate`, a precizat ea, daca sistemul nu va fi functional la timp.

In opinia Interamerican, pensia privata va trebui sa asigure, peste ani, o rata de inlocuire de cel putin 50%-60% fata de salariul din perioada activa, a precizat Frans van der Ent, directorul general al companiei de pensii a Interamerican.

Roxana Magui, directorul directiei de titluri a BRD, spune ca banca depozitara va asigura un grad inalt de control asupra activelor fondului. `In UE, la sfarsitul anului 2004, fondurile de pensii reprezentau peste 2.500 de miliarde de euro, adica 20-25% din PIB-ul comunitar. Ne asteptam ca si in Romania, intr-o perioada indelungata de timp, activele de pensii sa ajunga la 20-25% din PIB`, a spus Magui.

Besim Jawad, project manager de pensii al Interamerican, spune ca cele patru luni de vanzare a pensiilor obligatorii vor fi cruciale pentru viitorul dezvoltarii pietei. `Estimam ca pensiile obligatorii vor genera active de 227 de milioane de euro anul viitor, iar pensiile facultative vor genera 26 de milioane de euro anul acesta`, a precizat el. In timp ce numarul de clienti si activele din pensiile obligatorii vor creste rapid, `ca un big-bang`, pensiile facultative vor creste gradual, a precizat Jawad. El apreciaza ca pensiile private nu vor presupune riscuri financiare, legate de investitii sau de conditii de piata, ci mai degraba legate de operatiunile de start ale sistemului si de castigarea increderii populatiei.

`Increderea populatiei in pensiile private este vitala pentru sistem`, a declarat si Petru Dandea, vicepresedinte al sindicatului Cartel Alfa, care compara siguranta sistemului de pensii cu sistemele de siguranta dintr-o aeronava, cel mai sigur mijloc de transport. `Legislativ si institutional, sistemul este foarte sigur. Cat priveste riscurile de piata, aici intervine priceperea administratorilor. In schimb, increderea participantilor, cel mai important aspect, se castiga doar daca toti actorii din sistem au un comportament corect fata de clienti`, a spus Dandea.

Natalia Ciernea, senior audit manager la Deloitte, spune ca auditorii vor reprezenta un plus de control asupra sigurantei sistemului.

`Auditorul are grija ca valoarea activelor fondurilor de pensii private sa fie corect raportata`, spune ea, adaugand ca standardele diferite de raportare financiara ce vor fi probabil adoptate de administratori vor duce la diferente in raportarea performantei fondurilor.
Un articol de: Mihai Bobocea

Sursa: Ziarul Financiar

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor