Grupul financiar ungar este deja autorizat pentru a vinde pensii facultative si asteapta aprobarea pentru a administra pensii obligatorii. Grupul financiar OTP, care detine pe piata locala o banca si o companie de asigurari, estimeaza ca va ajunge la 270.000 de clienti pe piata pensiilor private pana la sfarsitul acestui an, din care 250.000 pe pensii obligatorii (pilonul II) si 20.000 pe pensii facultative (pilonul III). `Pentru anul acesta, estimam o cota de piata de 10-12% atat pentru pilonul II, cat si pentru pilonul III`, afirma Marius Floarea, director general al OTP Fond de Pensii. Marius Floarea este fostul director de marketing si administrare de retea al BCR Asigurari.
OTP a depus deja o cerere de constituire pentru OTP Fond de Pensii, societate care va opera pe pilonul II, la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Daca aceasta va fi aprobata, OTP Fond de Pensii trebuie sa depuna si o cerere pentru autorizarea ca administrator de fonduri de pensii obligatorii.
De administrarea fondurilor de pensii facultative se va ocupa compania de asigurari a grupului ungar, OTP Garancia, dupa ce saptamana trecuta a fost autorizata de CSSPP. Odata cu licenta de administrator, compania a primit si aprobarea pentru prospectul schemei primului sau fond, `OTP Strateg Fond de Pensii Facultative`, cu risc mediu. Societatea intentioneaza sa mai lanseze doua fonduri de pensii, unul cu risc scazut si unul cu risc ridicat.
`Trebuie precizat ca structura de investitii impusa de legislatia in vigoare nu permite investirea in instrumente financiare cu grad mare de risc, iar diferentierea intre schemele de pensii cu grad scazut, mediu si ridicat nu va fi foarte mare`, sustine directorul OTP Fond de Pensii.
Compania va incepe vanzarea pensiilor facultative la mijlocul acestei luni.
`Estimarile noastre arata o crestere importanta incepand din 2008, odata cu functionarea in parametri normali a sistemului de pensii`, spune Floarea.
Pana in acest moment, grupul ungar a investit 9,5 milioane de euro in divizia de pensii private, urmand ca suma alocata pentru dezvoltarea acestei activitati sa ajunga la 15 milioane de euro pana la sfarsitul anului viitor.
Reteaua de distributie a companiei este formata din 2.500 de agenti de marketing, insa pensiile private vor fi vandute si prin reteaua bancii.
OTP Garancia este fosta societate de asigurari Ceccar-Romas, cumparata de grupul ungar OTP la sfarsitul anului 2005. Compania a avut in primul trimestru al acestui an afaceri de 1,5 milioane de euro, iar pentru tot anul estimeaza prime brute subscrise de circa 7 milioane de euro, dublu fata de anul trecut.
Prin intrarea pe piata pensiilor private, OTP se alatura unor mari banci de pe piata locala care au facut deja acest pas: BCR, BRD-SocGen, Banca Transilvania, ING sau Raiffeisen (prin societatea de administrare a investitiilor Raiffeisen Asset Management).
In acest moment, patru companii vand deja pensii facultative: Allianz-Tiriac Pensii Private, Aviva, ING Asigurari de Viata si BCR Asigurari de Viata, fiecare avand cate un fond autorizat.
Ca depozitari ai activelor fondurilor de pensii administrate privat si al celor facultative, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a autorizat bancile BCR, BRD-SocGen, Bancpost si ING.
Pe partea de audit al fondurilor de pensii, au fost aprobate de CSSPP companiile Deloitte, Ernst & Young, KPMG si PricewaterhouseCoopers.
De distributia pensiilor facultative se vor ocupa peste 6.700 de agenti marketing autorizati pana in prezent de Comisie, dar si 14 brokeri.
Pe partea de pensii obligatorii administrate privat, CSSPP a aprobat pana acum patru brokeri: Fincop, AAV, Astop si Etica Finance.
Un articol de: Angela Placinta
Integral in Ziarul Financiar
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...