Pensiile private obligatorii vor deveni in scurta vreme cel mai accesibil instrument de economisire, iar fondurile vor avea cel mai probabil un grad mediu de risc, spune Marius Floarea, manager de pensii si bancassurance la OTP. Administratorii de pensii care fac parte dintr-un grup financiar alaturi de o banca vor avea un avantaj clar in fata concurentei pe piata pensiilor private, afirma Marius Floarea. El conduce operatiunile OTP Garancia pe pensiile facultative (pilonul III) ca manager de pensii si bancassurance si este director general al noii companii de pensii obligatorii (pilonul II), OTP Fond de Pensii.
OTP Garancia este deja administrator de pensii facultative, asteptand sa-i fie autorizat fondul OTP Strateg pentru a incepe efectiv vanzarile.
Pe pilonul II, OTP Fond de Pensii a primit autorizarea de constituire si este una dintre cele 13 companii de pe lista de asteptare pentru licenta de administrator de pensii obligatorii.
`Un sistem financiar bine pus la punct si un pachet complet de servicii financiare reprezinta un avantaj pe care doar bancile il vor avea pe piata pensiilor private`, spune Floarea. Mai ales in domeniul pensiilor obligatorii, unde produsele oferite vor fi asemanatoare pentru marea majoritate a administratorilor, distributia va fi unul dintre factorii care va face diferenta.
In aceste conditii, retelele bancilor vor constitui un avantaj pentru distributia produselor de pensii, spune Floarea.
Desi legislatia actuala nu permite bancilor sa vanda direct pensiile private obligatorii, avantajul unei retele bancare poate fi folosit prin infiintarea unui broker specializat in pensii de catre banca.
De altfel, OTP isi va infiinta propriul broker de pensii, tocmai pentru a folosi reteaua bancara in distributia pensiilor obligatorii, spune Floarea. Pe aceasta piata, OTP tinteste o cota de 10%, adica aproximativ 250.000 de clienti, conform estimarilor facute de companie.
`Chiar daca vanzarea pensiilor obligatorii va fi de tip retail (contractul va fi incheiat separat de fiecare client persoana fizica, n. red.), abordarea va fi probabil tot la nivel corporate`, pentru a accelera procesul de vanzare, spune Marius Floarea.
El considera ca forta de vanzare implicata in pilonul II va fi mobilizata si pe asigurari si pe produse bancare, avand o abordare integrata si de vanzare directa. Totusi, agentii se vor concentra in mod evident pe produsele de pensii, a mai precizat el.
Reprezentantul OTP afirma ca fondurile de pensii obligatorii vor avea un profil mediu de risc, investind cel mai probabil circa 25% din active in actiuni listate si restul in instrumente mai sigure, cu venit fix.
`Menirea pensiilor obligatorii nu este sa satisfaca apetitul investitional in conditii de risc si randamente ridicate, ci sa asigure un venit rezonabil de inlocuire a celui din perioada activa. De aceea reforma pensiilor este o necesitate`, spune managerul de pensii al OTP.
Din acest motiv, pensiile obligatorii vor deveni in scurta vreme cel mai accesibil instrument de economisire pentru o buna parte a populatiei, considera Floarea. Produsele de asigurare de viata se adreseaza in principal clientilor cu venituri peste medie, in timp ce pensiile obligatorii vor oferi o alternativa de economisire pentru practic toti cei interesati, indiferent de venituri.
La inceput (in perioada de patru luni dintre august si noiembrie anul acesta), in sistemul pensiilor obligatorii vor intra toti salariatii cu varsta sub 35 de ani si, optional, cei cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani.
De anul viitor, noii intrati pe piata muncii si care au varsta mai mica de 35 de ani vor fi si ei obligati sa contribuie la astfel de fonduri. In plus, cei cu 35-45 de ani vor pastra dreptul de intrare in sistemul pensiilor obligatorii pana ating varsta limita permisa de legislatie, adica 45 de ani.
Un articol de: Mihai Bobocea
Integral in Ziarul Financiar
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...