Circa 250.000 de studenti au absolvit anul acesta facultatea, insa nu toti vor adera la un fond de pensii, pentru ca unii deja lucreaza, iar alti vor prefera sa isi continue studiile fara sa se angajeze. Numarul clientilor fondurilor de pensii obligatorii va cunoaste o crestere semnificativa in toamna, atunci cand se vor angaja o mare parte din absolventii de facultate sau de liceu, care vor fi obligati sa adere la un fond.
`S-ar putea sa avem un mic boom in toamna, datorita angajarii absolventilor de facultate sau de liceu, care vor fi obligati sa contribuie la un fond de pensii obligatorii. De la finalul campaniei de aderare initiala (la mijlocul lunii ianuarie - n.r.) lucrurile nu au mers stralucit, pentru ca doar circa 16.000 de persoane au aderat la fondurile de pensii`, afirma Cristina Nitescu, directorul general al Omniasig Pensii, companie care administreaza un fond de pensii obligatorii cu aproape 64.000 de participanti.
In prezent, cele 14 fonduri de pensii obligatorii care activeaza pe piata au peste 4,16 milioane de participanti. Anul acesta circa 250.000 de studenti au absolvit facultatea, insa nu se poate face o estimare referitor la cati dintre acestia vor adera la un fond, deoarece o parte dintre ei nu se vor angaja, preferand sa faca studii postuniversitare. Pe de alta parte, foarte multi studenti lucreaza inca din perioada facultatii, ceea ce inseamna ca deja contribuie la un fond de pensii obligatorii. Cei care vor intra in campul muncii vor avea patru luni la dispozitie pentru a decide la ce fond sa adere, in caz contrar vor fi distribuiti in mod aleatoriu la un fond din piata.
Directorul general al Omniasig Pensii estimeaza ca fondul pe care il administreaza va castiga in fiecare an cateva mii de clienti. `Numarul de participanti ai fondului nostru va creste cu maximum 5.000 pe an. Din toamna intentionam sa ne concentram pe vanzari, pentru ca pana acum am fost concentrati pe investitii`, spune Nitescu.
Vanzarile se vor face prin intermediul a 2.000-3.000 de agenti de marketing, pe care compania i-a pastrat din cei 14.000 care au vandut in perioada campaniei initiale de aderare (17 septembrie - 17 ianuarie).
Omniasig Pensii a incasat pana in prezent peste 900.000 de euro de la clienti, bani pe care i-a investit preponderent in depozite bancare si titluri de stat, in timp ce aproximativ 10% au fost plasati pe Bursa. Omniasig este al zecelea jucator din piata pensiilor obligatorii si nu exclude realizarea unei achizitii pentru a-si creste numarul de participanti si, implicit, cota de piata.
`Este greu pentru un fond mic sa faca plasamente, pentru ca trebuie sa ai un anumit volum, mai ales atunci cand vrei sa plasezi in obligatiuni sau in tilturi de stat. Am investit pana acum doar pe piata locala, nu am iesit in strainatate pentru ca, pe pe o parte, comisioanele de tranzactionare sunt mai mari, iar pe de alta parte exista riscul de curs valutar`, explica directorul Omniasig Pensii.
Un articol de: Angela Placinta
Integral in Ziarul Financiar
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...