O contributie lunara de 20 euro, timp de 25 de ani, la un fond de pensii private facultative, ar putea asigura o pensie de 140 euro pe luna, timp de 15 ani, a declarat, marti, directorul SAI Certinvest, Eugen Voicu.
`Aceasta prognoza se bazeaza pe un randament mediu estimat, al investitiilor realizate de fondurille de pensii private, de 7%. Astfel, un contribuabil la un fond de pensii private facultative, care ar contribui, in 25 de ani, cu suma de 6.000 euro, ar putea sa dispuna, la sfarsitul perioadei respective, de un activ in valoare de circa 25.000 euro, datorita fructificarii investitiilor realizate de fondurile de pensii private facultative`, a spus directorul societatii de administrare a investitiilor (SAI) Certinvest, Eugen Voicu.
Societatile de administrare a fondurilor de pensii private facultative (pilonul III), care vor incepe sa functioneze de anul viitor, vor pune la dispozitia contributorilor trei tipuri de fonduri, cu grade de risc investitional diferite, a adaugat Eugen Voicu. `Vor exista, astfel, fonduri conservatoare, de risc minim, cu randamente de 4 - 5% in euro, fonduri echilibrate, de risc moderat, cu randamente de 7 - 10% in euro si fonduri dinamice, de risc sporit, cu randamente de 10 - 20%, care vor investi pana la 50% din activul lor net in actiuni, pe piata de capital`, a explicat Voicu.
Potrivit legii, administratorii de fonduri de pensii private care, prin investitiile realizate cu banii contributorilor, obtin, in mod repetat, rezultate sub media intregii piete, li se va intrerupe activitatea de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), iar activele acumulate in fondurile administrate de acestia vor fi transferate celorlalti administratori de fonduri de pensii private, in functie de cota de piata a fiecaruia, a mai spus directorul Certinvest.
Numarul romanilor care vor contribui la fonduri de pensii private ar putea ajunge la 250.000 in anul 2007, iar valoarea totala a pietei fondurilor de pensii facultative private (pilonul III), ar putea atinge 40 milioane euro, potrivit unui studiu realizat de Certinvest.
Numarul participantilor la fonduri de pensii facultative private ar putea creste la 600.000 in 2008, la 900.000 in 2009 si la 1,25 milioane in 2011. De asemenea, valoarea totala a pietei pensiilor private facultative ar putea creste la 190 milioane euro, in 2008, pana la 1,25 miliarde euro, in 2011, in conditiile in care contributia medie a participantilor la fonduri de pensii private facultative va creste, la randul ei, de la 200 de euro, in 2007, la 400 de euro, in 2011, potrivit studiului elaborat de Certinvest.
Romania va avea un sistem de pensii care se va sprijini pe cinci piloni
In 2008, Romania va avea un sistem de pensii structurat pe cinci piloni, sistemului public urmand sa i se adauge cel obligatoriu cu administrare privata, cel facultativ, un fond special si anumite asigurari de viata, a declarat, marti, Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii.
Sistemul public de pensii, asa numitul prim pilon, va deveni un punct de siguranta, dar va descuraja pensionarea inainte de vreme`, a explicat Seitan la seminarul `Perspectivele pietei de capital: Vor impulsiona piata fondurile de pensii si de investitii`, la conferinta Finantarea regionala pentru Europpa de Sud-Est, care se desfasoara la Dubrovnik.
Pilonul II, sau sistemul obligatoriu de pensii administrate privat, ar putea deveni functional in a doua jumatate a anului 2007. Exista un proiect de lege care ar putea fi adoptata de parlament in noiembrie, normele de aplicare ar putea fi gata pana la finalul acestui an, iar in primul trimestru vom putea incepe autorizarea companiilro care gestioneaza fondurile private obligatorii de pensii. Alte trei patru luni ar trebui sa treaca pana ce oamenii isi vor alege fondurile la care vor plesa banii`, a spus teitan.
`In cazul in care persoanele salariate sub 35 de ani care vor fi obligate sa participe la aceste fondur private de pensii nu se vor hotari in acest interval, nu vom prelungi asteptarea, ci le vom repartiza automat, in mod procentual, luind in calcul numarul fondurilor si cel al contribuabililor, in cote procentuale`, a spus Seitan.
Probabil ca marile banci romanesti vor fi in cea mai buna pozitie de a construi fonduri private obligatorii de pensii, a comentat, pentru NewsIn, vicepresedintele Bancii Comerciale Romane (BCR), Dan Bunea.
Potrivit vicepresedintelui BCR, companiile de administrare vor gestiona o piata totala a fondurilor de pensii obligatorii, din pilonul II, de un miliard de euro. `Noi am facut niste simulari si avand in vedere ca va fi o contributie obligatorie, incasarile din primul an vor depasi un miliard de euro si vor creste cu minimum un miliard de euro pe an. Lumea va capata incredere si va vedea beneficiile`, a spus Dan Bunea.
Pilonul III de pensii, care se bazeaza pe contributie voluntara, a angajatului, a firmei sau a ambelor parti, va beneficia in anii urmatori de marirea deducerilor fiscale. `Deocamdata deducerile fiscale sunt de 200 euro pe an, dar in anii urmatori se vor mari, in functe de evolutia produsului intern brut.
Pilonul IV va fi construit in jurul unui fond special de pensii pentru actualii pensionari, cu gestionare privata. El va fi capitalizat cu actiuni pe care statul le are la companii si cu bani din privatizari si va putea deveni operational din 2008, a mai spus Seitan.Seful Casei Nationale de pensii estimeaza ca, in zece ani, fondul special de pensii va gestiona active de aproximativ sase miliarde euro.
Pilonul V al sistemului de pensii va identifica acele asigurari de viata care sunt create si functioneaza ca o pensie privata si le va reglementa, spune Seitan. In plus, noua legislatie va oferi posibilitatea unor deduceri fiscale si pentru aceste asigurari de viata, care nu exista in prezent.
`Dupa ce se va aproba proiectul de lege care reglementeaza acest tip de asigurari de viata, probabil se va putea modifica si Codul Fiscal, iar deducerile fiscale vor putea fi aplicate cel mai tarziu in 2008`, a spus Seitan.
Sursa: www.bloombiz.ro
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...