Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat normele pentru modificarea temporarÄ a limitei maxime aplicabile investiĹŁiilor fondurilor de pensii private, Pilonul II Ĺi Pilonul III.
CSSPP a adoptat aceste mÄsuri în vederea asigurÄrii stabilitÄĹŁii financiare în sistemul pensiilor private, în contextul actual al dificultÄĹŁilor ce afecteazÄ pieĹŁele financiare la nivel mondial.
În urma analizei structurii portofoliilor de investiĹŁii ale fondurilor de pensii private s-a evidenĹŁiat necesitatea depÄĹirii temporare a limitei maxime de investiĹŁii în urmÄtoarele tipuri de instrumente financiare:
Astfel, administratorul poate decide ca, pentru o perioadÄ 1 an de la data intrÄrii în vigoare a prezentelor acte normative, sÄ investeascÄ în titluri de stat, certificate de trezorerie, obligaĹŁiuni guvernamentale, indiferent de termenul de scadenĹŁÄ sau maturitate al acestor instrumente financiare, cu depÄĹirea plafonului actual de 70% din valoarea totalÄ a activelor fondului de pensii.
Actele normative aprobate stabilesc paĹii pe care trebuie sÄ îi îndeplineascÄ administratorii fondurilor de pensii private în aplicarea acestor norme, inclusiv obligaĹŁiile administratorilor cu privire la notificarea CSSPP Ĺi informarea participanĹŁilor.
DatoritÄ caracterului de urgenĹŁÄ al prevederilor impuse de normele amintite, acestea vor fi supuse adoptÄrii în procedura de urgenĹŁÄ prevÄzutÄ de reglementÄrile în vigoare, cu renunĹŁarea la procedura de consultare publicÄ.
Norma pentru modificarea temporarÄ a limitei maxime aplicabile investiĹŁiilor fondurilor de pensii administrate privat în titluri de stat elaboratÄ în aplicarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicatÄ, cu modificÄrile Ĺi completÄrile ulterioare Ĺi Norma pentru modificarea temporarÄ a limitei maxime aplicabile investiĹŁiilor fondurilor de pensii facultative în titluri de stat elaboratÄ în aplicarea Legii nr. 204/2006 privind fondurile de pensii facultative, cu modificÄrile Ĺi completÄrile ulterioare vor fi transmise spre publicare în Monitorul Oficial.
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...