Daca pana acum perioada Sarbatorilor de iarna era ca un fel de balon de sapun pentru moneda nationala, care crestea fata de euro datorita valutei trimise in tara de romanii care muncesc in strainatate, anul acesta ar putea sa nu fie chiar asa.
Saptamana trecuta leul a ajuns la cel mai mic curs fata de euro din ultimii patru ani, la peste 3,96 lei/euro. Desi si-a mai revenit din pasa proasta ajungand luni la 3,92 lei/euro, moneda nationala pare a avea in fata o perioada foarte grea.
"In anii trecuti valuta adusa de romani mai schimba cursul, in sensul aprecierii leului. Anul acesta insa este diferit. Romanii din strainatate vor trimite mai putini bani, unii dintre ei au ramas someri, nu mai au ce trimite. Mai mult decat atat, unii dintre ei, vazand variatiile cursului, ar putea decide sa pastreze valuta, sa nu mai schimbe ca sa nu mai piarda bani", a declarat pentru cotidianul Gandul, Radu Craciun, director de investitii Interamerican Fond de Pensii.
O alta explicatie pentru cursul mai slab al leului ar putea fi si faptul ca dupa ce bancile cumpara valuta de pe piata nu ii dau drumul inapoi in piata, preferand sa o tina, ceea ce inseamna ca, desi creste valuta din piata, leul nu se apreciaza.
In mod normal, cu o crestere economica de 9,1% in trimestrul trei al acestui an, adica cea mai mare crestere economica din UE si mai mare decat "campioana mondiala" China, si o inflatie in scadere, leul ar fi trebuit sa fie mai puternic. Aceste performante sunt anulate insa de un deficit bugetar estimat la circa 4% din PIB anul acesta si un deficit de cont curent de circa 13%.
In ultimele doua luni, leul a pierdut mai bine de cinci bani in nu mai putin de cinci sedinte de tranzactionare, cea mai mare depreciere fiind de 8,69 bani, inregistrata pe data de 18 noiembrie.
Niciuna dintre aceste deprecieri puternice nu s-a produs in luna decembrie, dar analistii economici nu exclud posibilitatea ca euro sa treaca de 4 lei pana la sfarsitul acestui an.
Daca mai adaugam si faptul ca BNR ar putea renunta sa mai intervina in sprijinul leului, in incercarea de a protejarea rezervele valutare, principalul tel asumat de insusi guvernatorul Mugur Isarescu pentru 2009, atunci putem crede si mai mult ca leul s-ar putea mentine pe trendul descendent o perioada mai lunga de timp.
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...