MIRCEA OANCEA, PRESEDINTELE CSSPP: `VOM PROPUNE CRESTEREA CONTRIBUTIILOR LA PILONUL II`


Data: 15.08.2008

Trei luni de administrare a pensiilor de pe Pilonul II au adus trei constatari majore referitoare la administrarea investitiilor: Plasamentele pe bursa au dus pe minus mai mult de jumatate dintre fondurile de pensii, cheltuielile administrative impovareaza jucatorii, iar cateva fonduri au gasit metode de evaluare prin care reusesc sa raporteze randamente spectaculoase. Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea, vorbeste, intr-un interviu pentru Business Standard, despre solutiile acestor probleme.

Care este bilantul primelor trei luni de administrare a contributiilor la pensiile obligatorii. Cat din piata a ramas neacoperita?

Avem 200.000 de contracte facultative, desi se vorbeste despre un milion de oameni care obtin venituri si nu platesc contributii la asigurari sociale, restul de 800.000 sunt undeva intr-o zona gri spre negru. De asemenea, sunt 900.000 de participanti pentru care nu se vireaza contributii. In trei-patru ani sau mai putin, mai mult de jumatate din conturile goale vor fi alimentate, insa vor mai ramane 300.000-400.000 de conturi care nu vor fi alimentate nici mai departe.

 Cum se explica diferentele dintre companii la nivelul veniturilor pe participant si al conturilor goale?

Companiile cu experienta in piata financiara romaneasca si cu o forta de vanzari instruita, care au in portofoliu clienti cu venituri peste medie, au si in zona pensiilor clienti cu venituri mari. Companiile noi pe piata sau fara experienta si care au vandut prin brokeri au avut clienti cu venituri mai mici.

Cine ramane pe piata si cine pleaca?

Eu am estimat ca piata romaneasca are ca potential 10-12 firme pe zona asta. In urmatorii trei ani va fi o perioada de consolidare a sistemului si vom vedea inclusiv fuziuni si achizitii. In doi ani se va face o evaluare pe randamente si toata lumea va trebui sa ramana in acea marja pe care o vom stabili raportata la rentabilitatea medie a pietei.

Fondurile au timp, daca reusesc sa tina pasul cu piata, sa-si acopere costurile sau va trebui sa fie sustinute de actionari sau sa renunte la incasarea unor comisioane permise de lege. Intr-un Orizont de trei ani, legea spune ca orice fond trebuie sa aiba minimum 50.000 de participanti. Acest lucru este posibil fie prin crestere organica, fie printr-o strategie de fuziuni si achizitii. Eu ma astept ca pana la sfarsitul acestui an sa vedem niste miscari in sensul asta. Noi deja urmarim modul in care se administreaza activele, urmarim cheltuielile administratorilor si deja tragem niste semnale de alarma, ii chemam si discutam cu ei, pentru ca sa nu-i lasam sa ajunga ca acele active sa fie erodate de cheltuielile lor administrative.

 Unele fonduri si-au erodat activele, pentru ca au investit in actiuni...

Daca as dispune de niste sume importante, acelasi lucru l-as face si eu, pentru ca si daca acum as cumpara niste actiuni, le-as cumpara in numar mare la un pret destul de bun si chiar daca mai sufera niste scaderi, acestea nu vor mai dura foarte mult. Ma astept ca in cel mult un an piata sa revina. Ma astept ca aceste active sa produca rezultatele scontate, mai bune decat cele care au un randament fix, dar nu substantial, si care au doar rolul sa securizeze portofoliile.

 Pe de alta parte, avem si fonduri care raporteaza performante incredibile. Sunt reale aceste randamente?

Am avut intalniri cu directorii de investitii ai companiilor, si impreuna cu specialistii nostri discutam niste modificari la norma privind calculul activului net. Poti sa cumperi un titlu, de exemplu o obligatiune corporativa, la un pret de acum cateva luni si il evaluezi la ultimul pret, si este incorect, de fapt, nu da o imagine reala asupra valorii activului respectiv si la acest aspect vrem sa umblam.

Preferam sa mergem pe varianta cea mai prudenta, in care evaluezi titlul la pretul de achizitie cu descarcarea dobanzii in activul net pe fiecare zi. Aceste diferente de evaluare au fost eliminate din start pe piata de capital, acum ne vom apleca si in zona obligatiunilor municipale si corporative. Din pacate, pe piata romaneasca nu e nici experienta pe zona asta si nici lichiditate, si atunci pot aparea diferente de evaluare. Unii vor alege sa marcheze la piata, iar altii vor inregistra valoarea cea mai mica. Nu mai trebuie lasate diferentele acestea pana cand nu vom avea o piata lichida. Nu cred ca in materie de evaluare trebuie sa lasam libertate prea mare. De asemenea, exista depozite bancare care sunt cu discount, adica primesti profitul inainte, iar aici vom analiza si vom impune ca descarcarea randamentului pe activ sa se faca esalonat pe toata perioada de constituire a depozitelor.

Vom vedea corectii in clasamentul randamentelor?

Cu siguranta, vor fi corectii la valoarea activului net, dar nu majore. Oricum, in termen de sase luni, aceste diferente de evaluare nu vor mai avea efecte importante, dar nu vrem sa asteptam pana atunci.

Ce alte modificari de regulamente intentionati sa mai operati?

Vom face si corectii pe norma de transfer. Daca constatam deficiente si incercari ale brokerilor sa transfere volume importante de participanti de la un fond la altul, vom lua niste masuri care s-ar putea sa nu placa foarte mult. Pe de alta parte, vom propune sa crestem nivelul contributiilor pe Pilonul II mai rapid decat termenul de

opt ani. Pentru ca altfel, din contributii mici nu se pot obtine pensii foarte mari. Asta s-a constatat si in Chile si se anticipeaza si pentru Polonia.

Cum va evolua mai departe piata pensiilor private?

De acum, cei mai multi investitori se vor orienta catre Pilonul III, chiar daca investitiile sunt mai mari, pentru ca este o piata teoretic la fel de mare ca Pilonul II. Este un potential de 15-20 de fonduri de pensii facultative fara probleme. In momentul de fata sunt opt functionale, iar alte patru sunt in proceduri de autorizare care se vor finaliza anul acesta.
Un articol de: Lucian Davidescu

Integral in Business Standard

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor