Miine apare primul fond de pensii private


Data: 14.05.2007

La Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private se va decide miine daca ING Fond de Pensii SA poate incepe sa primeasca contributii pentru pensia facultativa. Primul fond de administrare a pensiilor in sistem privat este programat sa-si inceapa activitatea chiar de miine, 15 mai. Este vorba despre societatea comerciala ING Fond de Pensii.

`Pe 15 mai vom discuta daca ING poate incepe sa adune contributii de la cetateni pentru pensia facultativa`, anunta Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

ING are pregatite doua fonduri de pensii facultative, care vor investi banii clientilor in proportie de 25% pe bursa, iar 75% in instrumente cu venit fix (obligatiuni, titluri de stat, depozite bancare). Diferenta dintre ele este ca unul va contine in prospectul de emisiune garantia neta a contributiilor, care asigura clientii ca nu pot primi la pensie mai putin decit au contribuit in timpul vietii active. `Garantia va fi asigurata printr-un plan de hedging (operatiuni de acoperire a riscurilor din investitii - n.r.) si prin provizioanele pe care le vom constitui din comisionul mai mare de administrare perceput la inceput din contributia depusa`, a anuntat Radu Vasilescu, managerul de pensii al companiei.

Suma minima care poate fi investita lunar pentru pensia facultativa este de 40-50 de lei, depinzind de prospectul fondului. Suma maxima pentru pensia privata facultativa este de maximum 15% din venit. De asemenea, angajatorii pot contribui si ei pentru fiecare angajat, cu o suma anuala de 200 de euro pentru aceasta pensie. Totusi, estimarile nu sint prea optimiste. `Romanii nu vor face coada la pensiile facultative`, spune presedintele CSSPP. Oancea crede ca doar 10% dintre angajatori vor include acest tip de pensii in pachetele lor. Estimarile CSSPP arata ca anul acesta vor fi aproximativ 16 fonduri de pensii facultative si nu mai mult de 200.000 de angajati care vor intra in sistem.

In primul an de functionare, contributiile estimate pentru pensiile facultative ajung la 50 de milioane de euro. Batalia se va da insa pe Pilonul II, adica pensiile private obligatorii. Pensia privata a unui contributor la o schema de pensii private va fi acoperita in proportie de 70-80% de fondul de garantare al sistemului in momentul platii.

In sistemul de pensii private facultative pot intra toate persoanele care au mai putin de 52 de ani si jumatate. Asta pentru ca la implinirea virstei de 60 de ani putem cere plata pensiei private, iar perioada minima in care trebuie sa contribuim este de 84 de luni (adica 7 ani si jumatate). De asemenea, daca din diverse cauze nu putem unu, doi sau mai multi ani sa contribuim la sistemul de pensii private, nu inseamna ca am pierdut banii depusi. In situatia in care intervine decesul persoanei inainte de 60 de ani, banii pot fi lasati copiilor, sub forma unei pensii de urmas, sau sotiei. In acest caz, sotia nu va primi o pensie, ci banii din cont. Daca in urma unui accident o persoana nu mai poate munci, poate cere plata unei pensii de invaliditate permanenta sau pe o perioada limitata. O persoana poate investi la unul sau mai multe fonduri private, dar numai in limita a 15% din venit.

Ce este Pilonul II de pensii

Pilonul II va intra in vigoare la 1 ianuarie 2008. Adica de la aceasta data banii se vor putea colecta efectiv. Aceasta este, de fapt, o parte a pensiei de stat, administrata privat. In prezent, fiecare angajat plateste pentru pensia de stat 9,5% din salariu. Incepind din 2008, o parte, mai precis 25% din cele 9,5%, va ajunge la o companie privata de pensii (adica 2% din salariu). Procentul va fi transferat automat de catre angajatori catre societatea de pensii pe care o va alege fiecare. Deci, la acest sistem, nu platim nimic in plus pentru o pensie obligatorie, administrata privat. Contributia la pensia de stat administrata privat e obligatorie, potrivit legii, pentru toti angajatii care vor avea sub 35 de ani in momentul adoptarii legii.


Sursa: Cotidianul

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor