Mentalitatea si neincrederea populatiei: doua piedici in calea pensiilor private


Data: 16.10.2006

Functionalitatea sistemului privat de pensii in tara noastra depinde in mare masura de schimbarea mentalitatii contribuabililor, a remarcat ieri ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, in cadrul unui seminar cu tema `Piata asigurarilor si a pensiilor private in 2007`.

Este important `ca psihologia sa se schimbe`, a mai spus ministrul Vladescu si ca `cetateanul roman sa inteleaga ca este primul responsabil de soarta lui insusi`, desi `aceasta transformare psihologica este problematica si grea`. Ministrul Finantelor Publice a recunoscut ca exista, in tara noastra, si foarte multa neincredere fata de sistemele private de pensii, efect in mare masura al esecului unor fonduri mutuale de investitii.

Domnia sa considera ca `sistemul public de pensii este functional in niste limite care nu satisfac pe nimeni, deoarece se bazeaza pe o economie care mosteneste ineficienta si pierderile de patruzeci de ani incoace`. Sistemul public de pensii presupune un transfer bugetar din partea unor contribuabili catre altii, transfer destul de ineficient in Romania la ora actuala, a mai apreciat Sebastian Vladescu.

Varujan Vosganian: `Fondurile private sunt singura solutie reala la problema pensiilor`

Pensiile private ar elimina populismul si sindromul tergiversarii din mesajul politic, sustine Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Buget, Finante, Banci din Senat. Domnia sa este de parere ca `pensiile private dau o solutie clara problemei pensiilor`, deoarece constituie singura metoda reala de a creste aceste venituri. Ba mai mult chiar, in opinia domnului Vosganian, pensiile private ar reusi `un miracol`, acela de a imbina protectia sociala cu economia de piata.

Astfel, `pensia constituie un dividend al fondului privat, iar pensionarul, un investitor al economiei romanesti`. Un avantaj politic al implementarii sistemului privat de pensii, subliniat de Sebastian Vladescu, este acela ca se elimina riscul ca `pensionarii saraci sa devina o unealta politica`. Fondurile private de pensii ar asigura, in opinia ministrului, o presiune politica mai mica si deci `un vot mai scump`. Sebastian Vladescu a spus ca ceea ce a impiedicat, pana in prezent, aceste sisteme private de pensii, au fost `intentiile politice de a controla mase cat mai mari si cat mai sarace`.

CNPAS sustine ca poate evita orice incongruenta in implementarea acestui sistem

In acest moment au fost gasite toate solutiile pentru a evita orice incongruenta in implementarea acestui sistem, a declarat ieri Mihai Steian, presedintele Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). Domnul Steian a spus ca intarzierea implementarii sistemelor private de pensii inseamna `sa privam generatii intregi de oameni de aceste sisteme si sa le condamnam sa fie o masa de manevra politica`. Domnia sa sustine ca este necesara `ruperea sistemelor de pensii din niste legaturi care le fac ineficiente`. Acestea sunt: legatura politica, valentele demografice si legatura economica.

Piata fondurilor private de pensii din tara noastra va atinge 40 de milioane de euro in 2007, potrivit estimarilor `optimiste` ale `Certinvest`

Societatea de administrare a investitiilor `Certinvest`, isi declara previziunile `optimiste` in privinta pietei fondurilor de pensii private. `Certinvest` a administrat si `Credit Fond` (cazut in primavara anului 1996 alaturi de FMOA, al lui SAFI Invest si FRI al `Dacia Felix`). Potrivit reprezentantilor `Certinvest`, anul viitor, fondurile private de pensii ar putea atinge suma de 40 de milioane de euro, evoluand pana la 1,25 de miliarde in 2011. Daca anul viitor vor fi 250.000 de participanti, cu o contributie de cate 200 de euro, numarul acestora va creste, potrivit `Certinvest`, pana la 1,25 milioane in 2011, cu o contributie de 400 de euro fiecare.

Capitalizarea bursiera redusa a Bursei de Valori Bucuresti in raport cu activele totale ale fondurilor de pensii ar fi o falsa problema, in opinia reprezentantilor societatii de investitii. O alternativa o constituie plasamentele externe pe pietele emergente. Daca tara noastra are o capitalizare bursiera de 6 miliarde de euro, Polonia are 91,3 miliarde, Cehia 31,4 miliarde si Ungaria 26,1 miliarde de euro. Si previziunile BCR in privinta fondurilor private de pensii sunt optimiste.

Presedintele diviziei `Asigurari de Viata`, Florina Vizinteanu, considera ca aceasta industrie care `denota apetitul clientilor de a acumula`, este `un promotor al industriei de pensii private`. Doamna Vizinteanu a amintit ca piata asigurarilor de viata a inregistrat o crestere constanta intre 27 si 30% pe an, fenomen care, crede domnia sa, raspunde `nevoii clientilor de a acumula astazi pentru mai tarziu`.

Sursa: www.bloombiz.ro

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor