Piata pensiilor private obligatorii va fi impartita in cativa ani de cel mult zece fonduri ce vor ramane dupa preluari sau fuziuni, considera analistii. Peste 88% din piata pensiilor private obligatorii s-a concentrat in primii sase jucatori dupa trei luni de la startul campaniei de aderare. Cele sase fonduri au atras, dupa sase raportari bilunare, 2,56 milioane de participanti din cei peste 2,908 milioane de romani care si-au ales un fond, potrivit datelor Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale.
Aproximativ zece jucatori vor ramane pe piata pensiilor private obligatorii in urmatorii ani, dupa un preces de fuziuni si preluari, potrivit estimarilor analistilor si jucatorilor din piata. `Din cei 18 administratori autorizati sa activeze pe pilonul II, sase sau sapte companii au ca scop acumularea unui portofoliu, ca dupa o perioada sa-l vanda altor companii mai mari`, a spus analistul economic Ilie Serbanescu.
Directorul Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, a aratat ca prevederile legale potrivit carora un fond are nevoie de cel putin 50.000 de aderenti dupa trei ani de functionare, care inseamna o cota de piata de doar 2,5%, reprezinta o tinta usor de atins pentru multe fonduri.
Seful
In functie de comisioane si de valoarea contributiilor, pe piata vor mai ramane sase sau sapte administratori, deoarece nu vor mai putea sa-si acopere chetuielile de business si cele interne pe care le fac`, a adaugat Vasilescu.
Datele raportate dupa trei luni arata ca cele mai multe fonduri si-au anuntat tinte nerealiste. Doar
Primele raportari au provocat schimbari de strategii si chiar demisii. OTP Fond de Pensii, care opereaza pe piata pensiilor private obligatorii, si-a revizuit in jos estimarile privind cota de piata pana la 7-8% dupa numai zece zile de la startul campaniei de aderare, fata de 10% cat anticipase initial. Marius Floarea, director general executiv al OTP Fond de Pensii, a demisionat din toate functiile pe care le ocupa in cadrul companiilor OTP Group la trei luni de la startul pensiilor private.
Primii noua jucatori controleaza aproape toata piata pensiilor obligatorii, dupa atragerea unui numar de aproape trei milioane de participanti in intervalul 17 septembrie - 15 decembrie. Ritmul de colectare a semnaturilor s-a mai temperat in perioada sarbatorilor, conform estimarilor celor mai multi jucatori din piata, ultimul avant fiind asteptat catre sfarsitul perioadei de aderare, respectiv 17 ianuarie 2008.
Integral pe The Money Channel
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...