Peste 2,93 milioane de salariati sub 45 de ani si-au ales deja fondul pentru pensia privata obligatorie, mult peste estimari. Aproximativ 330.000 de clienti au aderat la fondurile de pensii private numai in ultimele doua saptamani, potrivit datelor colectate de ZF de la cele 18 companii de pensii. Toti cei peste trei milioane de clienti ai pensiilor obligatorii vor deveni de anul viitor investitori indirecti pe Bursa. Fondurile de pensii vor colecta anul viitor contributii de 250-300 mil. euro, dintre care 20%-25% (adica 50-75 de milioane de euro) ar putea ajunge sub forma de plasamente pe Bursa. Aceasta ar insemna ca inca din primele luni de colectare a contributiilor ar putea intra la Bursa cate 5-6 mil. euro fonduri noi dinspre pensiile private.
Numarul de 330.000 de clienti raportati ieri este cel mai mic dintre toate cele sase raportari bilunare de pana acum, semn ca vanzarile de pensii incetinesc puternic, pe masura ce piata se epuizeaza, iar sarbatorile de iarna fac sa scada interesul pentru aceste produse. Numarul total de clienti de pe piata s-a apropiat ieri de pragul de trei milioane, mult peste asteptarile anterioare ale pietei.
In urma cu doar sase luni, estimarile companiilor aratau ca aproximativ 2,5 milioane de clienti ar putea fi atrasi in cele patru luni de aderare initiala (17 septembrie - 17 ianuarie), cele mai optimiste prognoze oprindu-se insa la 2,8 milioane de clienti.
Acum insa, dupa trei din cele patru luni de aderare initiala, clientii care au semnat deja pentru pensia obligatorie sunt aproape trei milioane, iar liderii pietei estimeaza ca numarul total ar putea ajunge la 3,5 milioane de aderenti la fondurile de pensii pana la finele lunii ianuarie 2008. `Rezultatul este foarte bun, mult peste asteptarile anterioare. In urmatoarea perioada estimam o activitate foarte redusa a fondurilor de pensii, iar la ultima raportare e posibil sa avem inca circa 300.000 de clienti. Probabil ca piata va ajunge undeva la 3,2-3,3 milioane de clienti`, a declarat pentru ZF Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Pensii Private (CSSPP).
Romania a devenit deja a doua piata de pensii private obligatorii din regiune (dupa numarul de participanti), in urma Poloniei (peste 13 milioane de clienti), dar in fata Ungariei (2,8 milioane de clienti).
Un articol de: Mihai Bobocea
Integral in Ziarul Financiar
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...