Legea speciala a Fondului de Garantare a sistemului de pensii private va fi depusa in Parlament la patru luni de la publicarea in Monitorul Oficial a legii privind aprobarea OUG referitoare la fondurile de pensii private obligatorii si facultative, a anuntat, marti, institutia de supraveghere.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a anuntat ca Legea privind aprobarea ordonantei de urgenta privind completarea Legii privind fondurile de pensii administrate privat si a Legii privind pensiile facultativea aparut in Partea I din Monitor si ca, potrivit prevederilor "in termen de 120 de zile de la publicarea sa in Monitorul Oficial, se va elabora si supune Parlamentului, spre adoptare, legea speciala" privind Fondul de Garantare din sistemul de pensii private.
"Acest act normativ va reprezenta cel mai important element din complexul de garantii cu privire la siguranta sistemului de pensii private", se mai spune in comunicatul CSSPP.
Potrivit legii, angajatorii sau participantii la fondurile private de pensii vor putea vira, lunar, contributiile la fondul indicat in actul individual de aderare.
Alte prevederi noi tin de includerea sintagmei de "societate de administrare a fondurilor de pensii private" in denumirea societatii de pensii si stabilirea perioadei de convertire a contributiilor si a transferului de lichiditati banesti la un fond de pensii facultative, la 4 zile lucratoare.
In plus, in lege se specifica faptul ca administratorul nu se poate afilia la depozitar.
Potrivit legii, persoanele cu atributii privind supravegherea si controlul respectarii dispozitiilor legale si ale reglementarilor aplicabile sistemului de pensii private din cadrul CSSPP se vor ocupa de constatarea contraventiilor si de aplicarea sanctiunilor contraventionale.
Fondul de garantare pentru pensiile private obligatorii va fi o institutie de drept public condusa de un consiliu in care vor fi reprezentanti de la CSSPP, adminsitratori si ministere, a declarat la jumatatea acestei luni presedintele CSSPP, Mircea Oancea.
Fondul de Garantare va fi constituit cu contributii initiale de la administratori, iar ulterior nivelul acestora se va decide de catre specialisti in functie de riscuri, de volumul de active, a mentionat seful CSSPP.
Oancea a reamintit ca spera ca Fondul sa devina operational in prima parte a anului viitor, in conditiile in care nu poate estima cat dureaza intreg circuitul legislativ.
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...