Majorarea pensiilor nu pune probleme economiei, deoarece bugetul asigurarilor sociale se va mentine excedentar in acest an si va ramane in surplus si in prima parte a anului viitor, datorita cresterii peste estimari a salariilor, a spus luni guvernatorul bancii centrale Mugur Isarescu. `La pensii s-ar putea sa avem o surpriza. In cadrul bancii centrale am analizat datele existente, iar surpriza este ca in acest an si probabil la anul, bugetul asigurarilor sociale este un buget in surplus. Ar putea si la anul sa ramana un buget in surplus, din cauza cresterii contributiei la asigurarile sociale. La mijlocul anului au un surplus de aproximativ jumatate miliard de euro. Avem o presiune a cererii enorma. Avem deja, la mijlocul anului o crestere salariala de 25%`, spune guvernatorul. `Chiar cu majorarea pensiilor, bugetul asigurarii sociale ramane in surplus`, a explicat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
`Atata vreme cat bugetul asigurarilor sociale va avea surplus sau un deficit mic, nu avem probleme`, a conchis guvernatorul.
`Avem la mijlocul anului o crestere a salariilor de 20%, aproape dubla fata de estimarile Prognozei, care vedea 10%. Chiar dupa majorarea pensiilor in septembrie, calculele arata ca majorarea bugetului asigurarilor sociale ramane pe surplus in acest an`, a spus Isarescu.
`Cresterile salariale sunt atat de mari incat intr-o perspectiva de cateva luni, si in prima parte a anului viitor, eu nu vad o problema a pensiilor. Nu pensiile, ci politica veniturilor in general, este nesustenabila pe termen lung, mult peste anticipari`, a spus guvernatorul bancii centrale, care a avertizat ca politica de crestere a veniturilor este principalul risc pentru inflatie.
Guvernatorul a mai comentat situatia banilor care se colecteaza la CAS, care `nu functioneaza ca un fond, ca sa se alimenteze, sa ramana. Acest surplus va fi folosit pentru a acoperi deficitele CAS anterioare`.
Comparativ cu luna iunie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a urcat in a sasea luna a acestui an cu 22,5%, in usoara accelerare fata de intervalul mai 2006 - mai 2007, cand cresterea a fost cu 21,5%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Integral pe BankNews
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...